Lekker naar de biologische boer trekt 55duizend bezoekers

NOP -  Bijna 55 duizend mensen hebben afgelopen weekend een biologische boerderij bezocht. In heel Nederland deden ruim 150 boeren en tuinders mee, van groente- en fruittelers tot en met varkens- en pluimveehouders. Er waren rondleidingen, boerenmarkten en proeverijen. Doel van het Lekker naar de Boer-weekend is meer bekendheid te geven aan biologisch en de boer en consument met elkaar te verbinden. Lekker naar de Boer vormt een jaarlijks hoogtepunt in de campagne ‘Biologisch, lekker natuurlijk’ van Bionext.

Voordelen biologische teelt

Beleving is waar het om draait bij Lekker naar de Boer. Paula Nijman, projectleider: “Kinderen konden eieren rapen, een speurtocht doen in de groentetuin of met een kalf knuffelen.” Voor volwassenen waren er rondleidingen over het erf. “Veel biologische boeren en tuinders zijn trots op hun bedrijf en vertellen met passie over de buitenuitloop voor hun kippen of de twintig soorten groenten die ze verbouwen. En welke voordelen de biologische teelt heeft voor het dierenwelzijn en de biodiversiteit, bijvoorbeeld omdat ze geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.”

Biologisch boeren begint met een gezonde en vruchtbare bodem

In het kader van het Jaar van de Bodem 2015 werd extra veel aandacht besteed aan vruchtbare bodems. Op diverse boerderijen werd uitleg gegeven over de bodem en voor kinderen was een informatie- en werkblad ontwikkeld. Paula Nijman: “Biologisch boeren begint met een gezonde en vruchtbare bodem. De boeren werken met biologische mest en compost en laten de grond regelmatig een periode ‘met rust’, zodat deze zich kan herstellen. Tijdens Lekker naar de Boer kun je zien hoe dit in de praktijk werkt.”