Meer dan halve eeuw gek van duiven

Emmeloord - "Als ik ‘s nachts wakker word, denk ik meteen aan duiven. Ik ben ermee geboren. De duivensport, dat is mijn leven." Al meer dan een halve eeuw zijn duiven een bepalende factor in het leven van Dirk Huizinga.

Door Harry de Ridder De 62-jarige Bantenaar is zoals altijd in het wedstrijdseizoen op donderdagavond in het clubgebouw van de Zuiderzeevliegers, de postduivenvereniging uit Emmeloord, te vinden. Op donderdagavond is het tijd voor het inkorven van de duiven voor een vitesse, fond of dagfond, jargon voor een korte, een middellange of een lange vlucht. De computer registreert via een chip om de poot het unieke nummer van de duif. Daarna gaan de duiven de korf in, klaar voor de reis met de vrachtwagen naar bijvoorbeeld het Franse Châteauroux, een vlucht van zo’n 600 kilometer, of naar het Noord-Franse Laon, zo’n 400 kilometer. "Ik ben wel eens met de duivenauto meegereden, dan pas weet je hoe ver het is", zegt Huizinga.

Stand van de zon

Al 55 jaar is Huizinga dagelijks in de weer met zijn duiven, een passie die hij van zijn vader erfde. En nog steeds verwondert hij zich over de vogels, die schijnbaar moeiteloos de weg naar het hok thuis, honderden kilometers verderop, weten te vinden. "We weten alleen zeker dat duiven het magnetische veld van de aarde en de stand van de zon gebruiken om de weg naar huis te vinden. Geweldig." Dirk Huizinga is wild van duiven en dan vooral van duiven, die in wedstrijden goed presteren. "Anders neem ik op een nette manier afscheid van de duif." Doorselecteren is de belangrijkste voorwaarde om goede wedstrijdduiven te kweken. "Ik kijk goed om me heen", zegt Huizinga en dan is het een kwestie van fokken en goed voor de vogels zorgen. Goede verzorging en voeding zijn essentieel.

‘Dat doet zeer’

Van de tientallen duiven die Huizinga bezit, heeft hij er 13 ingeschreven voor vluchten vanuit Frankrijk. Zaterdagochtend vroeg worden ze gelost en dan maar hopen dat ze, het liefst zo snel mogelijk, thuis komen. Soms loopt het fout af. "Dat doet zeer, hoor", weet Huizinga uit ervaring. Meestal gaat het goed en komen de duiven keurig thuis, in het geval van de duiven van Huizinga regelmatig als snelste. Hij gaat aan kop in het overall klassement van de club. "Geweldig, ik ben heel tevrede"’, aldus Huizinga over de prestaties van zijn duiven dit weekend. Drie van zijn vier duiven, die vanuit Châteauroux worden gelost, vallen in de prijzen, waaronder de eerste prijs. Huizinga wint drie van de vier dagfondvluchten en wordt daardoor eerste van zijn vereniging en van de afdeling Friesland. Ook het midfondklassement van de club is een prooi voor Dirk Huizinga. "Het waren twee mooie vluchten."