Biologische teelt van paprika’s en tomaten in grote volumes

ENS - Ruud van Schie BV in Ens teelt onder de merknaam GreenShield biologische trostomaten en paprika’s in 8 hectare kassen. Dat gebeurt niet in kleine hoeveelheden, maar in grote volumes. De paprika’s en tomaten worden bovendien bijna het hele jaar door in de verwarmde kassen in Ens tot wasdom gebracht. Annelies van Schie, mede-eigenaar van Ruud van Schie BV en vrouw van Ruud van Schie:’We zijn hier 18 jaar geleden naartoe gekomen. We teelden gangbaar, maar wilden gaan switchen naar de biologische teelt. Dat kwam voort uit de gedachte dat we iets wilden maken waar de consument blij van wordt. We wilden meer diepgang en ook een nieuwe uitdaging. Maar om biologisch te kunnen werken hadden we een goed perceel nodig. We zijn het hele land doorgekruist op zoek daarnaar en vonden een stuk land dat al biologisch werd bewerkt uiteindelijk in Ens. ‘ In die tijd stond de teelt zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest veel meer in de kinderschoenen. ‘Maar in Engeland en Duitsland waren biologische producten al wel heel gewild. En dat zijn nog steeds goede afzetmarkten. Dat mensen bewuster gaan eten, is hier trouwens ook steeds meer het geval.’

Van plantje tot product

De plantjes die worden gebruikt voor de teelt worden door een biologische plantenkweker bij Ruud van Schie BV aangeleverd. Als ze ongeveer 30 centimeter hoog zijn, worden ze in de kas gezet en dat gebeurt rond januari/februari. In april kan dan begonnen worden met de oogst en die loopt door tot eind november. Tijdens die oogst gaan mensen handen iedere week langs de planten om toppen en dieven te verwijderen en om de groenten te plukken. In de immense kassen van het bedrijf wordt veel aandacht gegeven aan bemesting, bestrijding van plagen en grondbewerking. ‘Dat is heel dynamisch, want elk jaar is anders. Het begint er overigens mee dat we voor geënte planten kiezen die zoveel mogelijk resistent zijn. Ook gebruiken we F1 hybriden. Alles om er voor te zorgen dat we een zo sterk mogelijke plant neerzetten, die van zichzelf al weerbaar is. Wel kijken we daarbij ook heel duidelijk naar de smaak van de producten. Nu hebben biologische producten van zichzelf al veel meer smaak, maar bij de keuze van gewassen baseren we ons ook op de smaak van de tomaat of de paprika.’

Bemesting en analyse van het blad

Van groot belang is tevens de ondergrond waarop de planten groeien. ‘Voordat er een plant de grond in gaat, maken we de kassen helemaal schoon. Om het jaar volgt dan een grondontsmetting. Daarbij brengen we organisch materiaal op de bodem die wordt ondergespit. Er komt dan luchtdicht folie overheen, die er voor zorgt dat de gassen die vrijkomen de grond in gaan waardoor aaltjes dood gaan. De folie blijft 4 weken liggen zodat de gassen diep in de bodem doordringen. De organische materialen dienen bovendien als meststof. ’ Bijzonder is dat aan de hand van bladmonsters wordt gekeken wat er in de plant aanwezig is aan mineralen en waar behoefte aan is. ‘Op basis daarvan bepalen we wat er nodig is. Door dat te introduceren zijn we terug gegaan naar het aanhouden van lagere bemestingswaarden. Verder krijgen de planten water in de vorm van schoon bronwater. Dat betekent dat er minder belaste zouten meekomen met de bedruppeling. Ook worden daardoor sporenelementen beter opgenomen. ‘

Compost

Compost is in dit verhaal van groot belang. Zowel compost die wordt gebruikt als basisbemesting als de compost waar de firma zelf voor zorgt. ‘Op het einde van het seizoen gaat het oude gewas in een soort hakselaar en het eindproduct wordt door anderen hergebruikt. Er moet wel aandacht aan besteed worden dat het plastic van het touw, waar de tomaten aan opgehangen werden, er goed uit gezeefd wordt. We hebben het geprobeerd met afbreekbaar materiaal, maar toen vielen de planten halverwege het jaar op de grond.’

Onkruid en plagen

Onkruid wordt in de kassen van Ruud van Schie BV eerst met de hand gewied en als de planten op hoogte zijn ook weggebrand. Plagen als luis worden op een natuurlijke wijze bestreden. Dat betekent met natuurlijke vijanden als gaasvliegen en roofinsecten. ‘We kweken de graanluis hier zelf en andere insecten kopen we in. Die worden dan in de kassen ‘losgelaten’ om de plaaginsecten te bestrijden. Dit voorjaar hadden we luizenaantasting. Dan duurt het soms wel even voordat je zoiets overwint.’

Afzet

De afzet van de biologische producten wordt niet door Ruud van Schie BV zelf verzorgd. Klanten willen graag het hele jaar door levering en een breed parket aan producten. Daarom is het bedrijf lid van de coöperatie Nautilus. De verkoop van alle producten verloopt uitsluitend via coöperatie Nautilus, de telersvereniging, die uitsluitend biologische akker – en tuinbouwproducten verhandelt en die sinds kort gevestigd is in Emmeloord. De biologische tomaten en paprika’s worden vooral verkocht aan supermarkten, maar ook aan natuurvoedingswinkels, markthandelaren en webwinkels. Alle producten worden afgeleverd onder het EKO-keurmerk. ‘We produceren veel voor supermarkten in heel Europa. Naast het telen zorgen we er ook voor dat de paprika’s en de tomaten worden verpakt en gelabeld. Paprika’s gaan bovendien eerst ook nog door een wasstraat. Onze klanten verwachten van ons eerste kwaliteit. Kromme of niet zulke mooie exemplaren worden uitgesorteerd.’

Nieuwe soort

Nieuw dit jaar is de introductie van de Choco Tom tomaat. Omdat hij een beetje een bruine kleur heeft, maar wel heel zoet van smaak is heeft hij die naam gekregen. ‘Wij zijn de enige bioteler in Nederland die deze tomaat mag telen. En dat blijft ook zo. ‘ Meer info en filmpjes: www.greenshield.nl