Leerlingen en begeleiders Zuyderzee College naar Japan

EMMELOORD - Een aantal scholieren en twee begeleiders van het Zuyderzee College vertrekt in het kader van een uitwisseling woensdag 15 juli naar Japan.

De groep verblijft bij gastgezinnen en maakt het dagelijkse leven mee in Japan. De scholieren zijn door een onafhankelijke commissie gekozen uit een groep van vijfentwintig aanmeldingen. Er is vooral gelet op de motivatie van de jeugd in de leeftijd van 15 tot 17 jaar. Ook is gekeken naar de verdeling over de vijf scholen voor voortgezet onderwijs in de Noordoostpolder. Er wacht de leerlingen een druk programma. Zo is er een bezoek aan: scholen, de bibliotheek, het gemeentehuis van Mizumaki, de herdenking bij het monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en is er een feestavond, die aangeboden wordt door de gemeente Mizumaki voor het 20-jarig bestaan. ,,Daarnaast worden nog diverse uitstapjes georganiseerd. In het programma is voldoende tijd om met het gastgezin op te trekken en elkaars cultuur te leren kennen." De scholieren worden begeleid door Petra Remijn, bestuurslid van de Stichting en Anko Bos, docent van het Zuyderzee College.

Jubileum

Ter gelegenheid van de viering van twintig jaar uitwisseling is ook de burgemeester met zijn vrouw uitgenodigd voor de bijeenkomst. Dit uitwisselingsprogramma is volgens de school wellicht het langstlopende tussen twee gemeentes in Japan en Holland. ,,Wij zijn er ook bijzonder trots op." De reizen naar Japan zijn in het kader van de scholierenuitwisseling tussen de Noordoostpolder en Mizumaki in het zuiden van Japan. De scholierenuitwisseling is een initiatief dat in 1995 werd gelanceerd door de stichting EKNJ. ,,Onze gemeente pakte dit op en verzorgde de uitwisseling van 1996 tot en met het jaar 2000. Om politieke redenen moest dit toen stoppen. De Stichting Vrienden van Japan is toen opgericht en heeft dit samen met de gemeente en school in Mizumaki voort kunnen zetten, door de inzet van vele vrijwilligers en medewerking van onze gemeente", aldus het Zuyderzee College. De doelstelling van de stichting is het mogelijk maken van een culturele verrijking voor scholieren uit beide ‘werelden’. ,,Juist dit meedraaien in het Japans dagelijks gezinsleven is voor hen een unieke ervaring voor het leven. Voor de Japanse studenten is het ook het duidelijk maken van het nut om de Engelse taal te leren en het kennen en spreken er van." Voor meer informatie klik hier.