Krachten bundelen voor betere eerste hulp bij reanimatie

Emmeloord - De eerste hulp bij reanimatie in Flevoland kan worden verbeterd. Dat vindt de SGP in Flevoland.

Provincie Flevoland gaat onderzoek doen naar wat ze hierin kan betekenen. Dit komt voort uit een hartverwarmend initiatief van de SGP in Flevoland. Het initiatief is op 1 juli door alle fracties in Provinciale Staten ondersteund.

Beter

SGP Statenlid Sjaak Simonse: "Bij een hartstilstand bel je natuurlijk onmiddellijk 112. De hulp moet er zo snel mogelijk zijn. Reanimatiehulp moet binnen zes minuten starten. Dit zijn zeer kostbare minuten. Deze reanimatiehulp kan in Flevoland beter." Het initiatief van de SGP betekent dat na het bellen van 112 voor reanimatiehulp, naast de ambulance ook gediplomeerde burgerhulpverleners in de buurt worden opgeroepen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit leidt tot hogere overlevingskansen.

Concreet

De partij heeft concrete ideeën hoe dit te realiseren. Allereerst moet het bestaande 112-systeem in heel Flevoland worden geactiveerd en bestaande burgerhulpverleners en AED's moeten in dit systeem komen. Dit kan door proactieve communicatie met EHBO-verenigingen en BHV-organisaties. Een belangrijk punt is daarnaast om nieuwe burgerhulpverleners te werven door reanimatieonderwijs op scholen. Ook kunnen nieuwe AED's worden aangekocht, waar dit nodig is om een goede dekking te behalen.

Krachten bundelen

Statenlid Sjaak Simonse: "We kunnen dit niet alleen als provincie. De krachten moeten we bundelen. Ons initiatief wordt ondersteund door de GGD Flevoland en de 112-regio Flevoland. Ons initiatief is in lijn met de opvattingen van belangrijke maatschappelijke organisaties als de Hartstichting en de Nederlandse Reanimatie Raad. De provincie kan een regierol pakken en dit proces aanjagen."