TPC presenteert twee multiresistente aardappelrassen

EMMELOORD - The Potato Company is een nog betrekkelijk jong bedrijf in de aardappelsector. Toch heeft het al flink wat wapenfeiten op haar naam staan. De firma Introduceert dit jaar met twee geheel nieuwe rassen, de Toronto en de Montreal. De Toronto is net als het TPC ras Monte Carlo multiresistent tegen aardappelmoeheid (AM). Zij bestrijden zowel de Globodera Rostochiensis (Ro) als de Globedera Pallida (Pa). En dan ook nog een groot aantal varianten van deze aandoeningen. ‘In de gewone aardappelteelt bestaat dat verder nog helemaal niet. Door zelf te kweken en deels geluk is het ons echter wel gelukt. Want je probeert toch twee goede ouders bij elkaar te brengen zodat je goede kindjes krijgt, maar dat werkt niet altijd zo, ’ zegt eigenaar Gaby Stet.

Goede opbrengst

‘Het mooie is verder dat de aardappelen niet alleen resistent zijn, maar ook nog eens een hele goede opbrengst realiseren. ‘ Voor de Toronto, die erg geschikt is als frietaardappel heeft de Potato Company ook nog een plan B. ‘Onze eerste insteek was om hem te gaan verwerken. Maar om een nieuwe aardappelsoort hier te introduceren bij de bestaande kanalen vergt tijd. Daarom gaan we hem ook afzetten in het Middellandse Zee gebied en het Midden Oosten. Dit is de Spunta afzet markt vanwege zijn vorm en droogte resistentie. We pakken de introductie dus op twee verschillende manieren aan.’ The Potato Company houdt zich verder bezig met de hele verwerkingscirkel van aardappelen. Een groot deel van die cirkel bevindt zich in de NOP. Zo zorgt ze voor nieuwe rassen en contracteert ze telers voor zowel pootaardappelen als voor consumptieaardappelen. ‘Ik durf gerust te zeggen dat wij een rassenpakket leveren voor alle mogelijke vragen. We doen dat met een goede groep telers die zich hoofdzakelijk in de Noordoostpolder bevinden, maar ook in Noord-Groningen en Noord-Holland. Verder exporteren we naar 45 verschillende landen en zorgen we voor het opbouwen van licenties in landen waar als BV Nederland geen aardappelen heen mogen exporteren zoals Zuid-Afrika, Canada en Indonesië.’ Ook lopen er vooruitstrevende andere projecten. In Angola zorgt TPC er voor dat er aardappelen geteeld gaan worden waarbij zowel de poters, als de mensen als de machines worden geleverd.

Jeugd betrekken bij aardappelhandel

Stet vindt het verder van groot belang dat ook de jeugd betrokken wordt bij de aardappelhandel. Daarom heeft het een heel scholenproject opgezet met als inzet de Montreal als de ‘Koningsaardappel’. Kinderen van de Zevensprong uit Emmeloord hebben voor dat doel een leerprogramma aangeboden gekregen waarin ze leren hoe de aardappel Montreal groeit en bloeit. ‘Verder hebben ze een mooie oranje emmer gekregen met een aardappel erin. Wie de meeste kilo s heeft geteeld en het lekkerste recept wint bovendien een wedstrijd.’ Sinds koning Willem Alexander en koningin Maxima in 2012 naar de polder kwamen, krijgen zij elk jaar de eerste aardappelen aangeboden van de polder. Dit jaar is dat het nieuwe ras, de Montreal. Eind juni zal dit heuglijke feit groots worden aangepakt met een soort junior masterchef, een presentatie op het land en de presentatie van de aardappel in de Poeisz supermarkt. ‘Het mooie van dit zeer vroege ras is dat ze minder water nodig heeft en een korte groeitijd. Aangezien water een grote kostenpost is voor veel boeren van Nederland tot Syrië, is dat echt een voordeel.’   Op de foto: Jos de Witte, nieuwe buitendienstman voor TPC