Martho Flexwerk: specialist in aardappelselectie

EMMELOORD - De aardappelselectie in het pootgoed is onlangs begonnen. Voor dit werk zijn experts nodig met kennis en ervaring om de zieke planten uit het perceel te verwijderen, volgens Jan van der Veeken, accountmanager van de agrarische sector van Martho Flexwerk uit Emmeloord. Het bedrijf heeft zeker 25 selecteurs aan het werk die worden uitgezonden naar verschillende bedrijven in de regio.

Omdat het aardappel selecteren secuur werk is, werkt Martho Flexwerk alleen met opgeleide medewerkers. ‘Mensen volgen eerst een cursus bij de NAK en lopen vervolgens 2 jaar mee met ervaren selecteurs.’ Hier leren ze virusziekten en bacterieziekten herkennen zodat het werk op het land goed kan gebeuren. ‘ Het laten staan van teveel zieke planten kan namelijk grote gevolgen hebben voor de boeren.’ Qua tijd een beste investering als je bedenkt dat selecteurs maar 7 tot 8 weken per jaar bezig zijn met het vak.

Allrounders

‘Gelukkig hebben wij een groot aanbod in allrounders die ook andere werkzaamheden voor ons verrichten’, vertelt Van der Veeken. In de agrarische sector bedient Martho Flexwerk klanten op alle mogelijke gebieden. Personeel dat op de rooier zit, heftruck- en trekkerchauffeurs, maar ook mensen die in de koelhuizen werken of sorteer werk doen. ‘ Verder zijn we op het moment druk met het aanstippen van aardappelopslag in uien, bieten, peen en witlof. Maar ook in de kassen en de fruitteelt hebben we een groot aanbod aan werk. Van snoeien tot plukken en alles wat daar tussenin zit. En in de winter is er ook veel sorteerwerk.’

Polen

Het merendeel van de werknemers van Martho Flexwerk komt uit Polen. ‘In ons kantoor in Polen werven wij deze mensen en daar vindt gelijk de voorselectie plaats en wordt de mensen verteld wat ze te wachten staat. In Nederland zorgt het uitzendbureau vervolgens voor opleiding, werk en huisvesting. ‘Onze Poolse werknemers zijn bereid om allerlei werkzaamheden te verrichten. Sommige werken het jaar rond voor ons, andere werken hier een paar maanden en gaan dan weer terug naar Polen.’ Maar ook Nederlandse werknemers heeft het bedrijf voldoende in het bestand. ‘Goede werknemers zijn bij ons altijd welkom, waar ze ook vandaan komen. In de landbouw is zoveel aanbod dat er eigenlijk het hele jaar rond wel werk te vinden is.’ En dat blijkt, Martho Flexwerk is in 2007 opgericht en uitgegroeid tot een gerenommeerd uitzendbureau voor de landbouw en het MKB. Daarnaast is het bedrijf ook te vinden in andere sectoren en neemt het graag werk uit handen door pay roll voor bedrijven te verzorgen. Meer info op www.martho.nl of de Facebookpagina.