College wil starten met rotondes KJ-straat Emmeloord

Emmeloord - In december vorig jaar heeft de raad het college verzocht onderzoek te doen naar goedkopere varianten voor verkeersveiligheid en -doorstroming in de Koningin Julianastraat in Emmeloord.

Een rotonde kost 400.000 euro. ‘Shared space’ en ‘omgedraaide voorrang’ pakken inderdaad één tot twee ton goedkoper uit. Maar het college kiest in het belang van de verkeersveiligheid en de doorstroming voor rotondes aan weerszijden van de straat.

Openplanproces

Arjan van de Beek (ONS) en Wim van Wegen (D66) vinden dat aanleg nu maar moet wachten tot er nieuwe plannen voor de invulling van het Stadshart zijn. ,,Het openplanproces gaat uitwijzen wat er met de openbare ruimte gaat gebeuren. Rapporten uit het verleden zijn niet meer geldig. We moeten eerst afwachten wat er gebouwd gaat worden en niet op basis van aannames een project uitvoeren’’, stelde Van de Beek. Wethouder Andries Poppe reageerde dat langer uitstel niet gewenst is. ,,We moeten een besluit nemen los van ontwikkelingen op Deel, anders zijn we nog jaren onderweg. Er heerst een gevoel van onveiligheid en er zijn herhaaldelijk opstoppingen. De situatie vraagt nu om een oplossing.’’ Volgens Van Wegen is er over een jaar wel duidelijkheid over het openplanproces. ,,Stel dat de rotondes na het openplanproces in de weg liggen. Dan moeten ze weer worden afgebroken. Dat is dan voor uw rekening.’’ Poppe reageerde: ,,Ik weet niet hoelang het openplanproces duurt, maar ik weet wel dat we snel aan de slag kunnen met de rotondes. Voor beide is voldoende geld gereserveerd’’. De wethouder kreeg bijval van Teun Nijdam (PVVP) en Tobias van Dijk (CU-SGP). ,,Het gaat niet alleen om de Koningin Julianastraat’’, zei Nijdam, ,,het gaat ook om het invoegen vanuit de achterliggende wijk. Het probleem vraagt nu om aanpak.’’ Dat werd door Van Dijk onderschreven: ,,Dit vraagt om uitvoering voor het planproces af is’’.