Otterholt bij Schokland

SCHOKLAND -  Vrijwilligers en medewerkers van Landschapsbeheer Flevoland gaan donderdag 13 december een eerste 'otterholt', een schuilplaats voor otters, bouwen in de buurt van Schokland.

Dit past in het project van Landschapsbeheer Flevoland om de Noordoostpolder aantrekkelijker en veiliger te maken voor de otter. De ervaring met het bouwen van een otterschuilplaats is vorig jaar tijdens een werkbezoek in Engeland opgedaan.

Vanuit Weerribben

Zo’n tien jaar nadat de otter in de Weerribben werd geïntroduceerd, wordt er af en toe een otter aangetroffen in Flevoland. Het volgen van gezenderde dieren leidde naar het Kuinderbos, Voorsterbos en de omgeving van Urk. In het Natuurpark Lelystad is een wilde otter opgedoken die gecharmeerd lijkt te zijn van het opgesloten vrouwtje. Vraag is hoe ervoor te zorgen dat otters zich hier thuis voelen en een veilig en prettig leefgebied vinden.

Werkbezoek Engeland

Tijdens een werkbezoek aan Engeland hebben vrijwilligers en medewerkers van Landschapsbeheer geleerd waar de grootste kans is om ottersporen te vinden en hoe je ze kunt herkennen. Duidelijke verhogingen direct nabij het water zijn favoriet om een ‘vlag’ achter te laten. Te denken valt aan een overhangende tak of een steen die iets scheef ligt. Richels onder bruggen zijn ook in trek bij passerende otters. Afgelopen maanden is er volop gezocht naar otterspraints (uitwerpselen), heel herkenbaar aan hun geur van gemaaid gras met een vleugje vis. En met resultaat, er lopen en zwemmen otters in Flevoland.

Handje helpen

Om te voorkomen dat net als vorig jaar in de Noordoostpolder otters in het verkeer omkomen, wil Landschapsbeheer in overleg met de betrokken instanties met enkele aanpassingen de trekroutes voor de otter aantrekkelijker en veiliger maken. Voldoende beschutting en hoge begroeiing langs de tochten is daarbij ook van belang. Het bouwen van kunstmatige otterschuilplaatsen langs de vaarten en in potentiele leefgebieden past daarom prima binnen dit project.