Een hele eeuw voor jarige Annie Steenbergen uit Emmeloord

Emmeloord - Voor Annie Steenbergen is het ‘bijzonder' dat ze vandaag de respectabele leeftijd van 100 jaar bereikte. De dag stond dan ook in het teken van groot feest.

Voor de grote dag is ze nog speciaal naar de pedicure en de kapper geweest. Woensdag kwamen haar kinderen, vier jongens en een meisje, vanuit heel Nederland naar Emmeloord. 's Ochtends kwam het burgemeestersechtpaar op bezoek en 's middags was het groot feest in Hof van Smeden. Ze kreeg zelfs een felicitatiebrief van de Koningin. In 1953 kwam ze met haar man vanuit Noordbarge naar Emmeloord omdat hij een baan kreeg bij de veehouderij belangen. Beiden kwamen ze van een boerderij en ze wilden hier ook graag zo'n woning betrekken, helaas kwamen ze in de Zeeasterstraat terecht ‘We hadden het qua geld voor elkaar, maar of we tegengewerkt zijn door de veehouderij weet ik niet. In ieder geval kregen we geen eigen boerderij', vertelt Annie. Steenbergen woont nu alweer 9 jaar in haar huidige zorgwoning waar ze elk weekend bezoek krijgt van haar kinderen. ‘Ze wonen door heel Nederland, dus wisselen ze de bezoekjes aan mij af'. Toch kan ze altijd bij vrienden in Emmeloord terecht: ‘Als er iets is bel ik de familie Hepping. Zij zorgen voor mij en daar ben ik heel erg blij mee', vertelt Annie.
Altijd druk
Mevrouw Steenbergen is dan wel 100 jaar, rustig aan doet ze het zeker niet. Naast rummicub, bingo, geheugenspel en hobbyclub doet ze ook nog aan handwerken. Haar grote hobby beoefent ze twee keer in de week. In haar kamer staan dan ook verschillende zelfgemaakte mandjes, kussentjes en zelfs een poldertoren. Naast haar borreluurtje op vrijdagmiddag krijgt ze 1 keer in de twee weken bezoek van een vrijwilliger die met haar naar buiten gaat voor een ommetje of boodschappen. ‘Ik ben haast nooit thuis'. Het enige wat Annie Steenbergen nog wil is een eigen boerderij maken tijdens handwerken: ‘Het zou heel mooi zijn als ik dat nog kan maken'. Woensdagochtend werd Annie Steenbergen nog geïnterviewd door Omroep Flevoland. Dat programma is om 17.30 uur op de zender te zien en wordt elk uur herhaald. Tekst: Rianne Vinke