Tips om een auto-inbraak of diefstal te voorkomen

Emmeloord - Politie Flevoland ziet momenteel een stijging van het aantal auto-inbraken in Almere. Daarom enkele tips om diefstal uit de auto te voorkomen.

Wees inbrekers en dieven vóór. Deze tips helpen u op weg:
 • Neem altijd de sleutel uit het contact als u uitstapt, ook al is het maar voor even. Sluit de auto af.
 • Laat bij het verlaten van de auto altijd het stuur in het stuurslot vallen.
 • Haal de radio (of het 'frontje') uit de auto. Neem hem mee en verstop hem niet in de auto.
 • Laat nooit kostbaarheden in de auto achter, zoals navigatiesysteem, camera, telefoon, koffer, autopapieren, geld, cheques of creditcards.
 • Laat ook geen andere spullen zichtbaar in de auto achter, zoals een boodschappentas of kleding.
 • Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open.
 • Zet de auto, waar mogelijk, op een bewaakte parkeerplaats. Hier wordt minder ingebroken.
 • Parkeer op een goed verlichte plaats. Zo hebben anderen zicht op uw auto.
 • Heeft u een stationcar, dek een lege laadruimte dan niet af.
 • Registreer en merk waardevolle bezittingen in uw auto. De kans dat u uw bezittingen later terugkrijgt, is hierdoor groter. Registreer merk-, serie- en typenummer van uw autoradio, cassetterecorder, cd-speler, speakers, autotelefoon en van andere waardevolle eigendommen. Dan kunt u hiervan bij aangifte een goede omschrijving geven.
 • Gebruik voor het merken van uw bezittingen uw postcode en huisnummer. Maak bij verandering van postcode de oude code niet onleesbaar.
Beveiligingsmaatregelen U kunt het inbrekers en autodieven extra moeilijk maken. Met beveiligingsmaatregelen zoals graveren, wielmoerbeveiliging, een handremslot, een stuur-pedaalslot, een alarmsysteem, een startblokkeersysteem en wielklemmen. Graveren autoruiten U maakt het dieven bijzonder lastig door alle autoruiten te voorzien van het kenteken van uw auto én de landcode (NL). Bij diefstal moeten dan alle ruiten vervangen worden, voordat de auto doorverkocht wordt. Wielmoerbeveiliging Vervang van elk wiel één wielmoer door een afsluitbare of speciale moer. Zo beveiligt u uw wielen. Handremslot Met een handremslot kunt u de versnellingspook en de handrem koppelen. Zo maakt u wegrijden onmogelijk. Stuur-pedaalslot Met een afsluitbare stalen stang kunt u stuur- en rem- of koppelingspedaal verbinden. Zo maakt u het besturen van de auto onmogelijk. Wielklemmen Met een wielklem kunt u een wiel blokkeren. Zo wordt wegrijden of -slepen van de auto extra moeilijk. Startblokkeersysteem Met een startblokkeersysteem (startonderbreker) kan de dief de auto niet starten. 
Alarmsysteem Een alarmsysteem geeft een luid signaal af als iemand aan uw auto komt. Dit schrikt dieven af, waarschuwt de omgeving en fungeert als startblokkeersysteem. Bent u toch slachtoffer geworden, waarschuw dan altijd de politie! Ziet u dat er in de auto van iemand anders wordt ingebroken, bel dan 112.