Hooien, zagen en mosvissen in Emmelerbos

Emmelerbos, Emmeloord - EMMELOORD – Een dertigtal brugpiepers van het Zuyderzeecollege uit Emmeloord ging dinsdag aan de slag in het Emmelerbos.

Onder leiding van natuurorganisatie IVN Noordoostpolder en Huttenbouw werd van 's ochtends vroeg tot in de middag druk gezaagd, geharkt en gevist.
Elisabeth Mayala (12) vertelt dat ze de vijver heeft schoongemaakt. 'Met een hark allemaal vieze dingen eruit vissen', luidt de bijna cryptische omschrijving. 'Dat was mos', valt een klasgenoot haar bij. 'Ja, mos, geloof ik'. Ilse Pepping (12) vindt het 'wel leuk' zo'n dagje buiten in de natuur. Wat ze gedaan heeft? 'Nou, gewoon: wat hooi op bulten gegooid', licht ze haar werkzaamheden enigszins vragend toe. Leonie Kramer (13) mengt zich in het gesprek om te melden dat zij zelf bijna een bult kreeg: van een vallende boom die Ilse omzaagde. 'Ik kreeg hem bijna op mijn hoofd.' Ze kunnen er allebei nog om lachen. Twee keer per jaar komen leerlingen naar het open gebied in het bos achter het gezamenlijke onderkomen van Huttenbouw en IVN. Henk Veringa van IVN brengt de jongeren tijdens het werk de nodige kennis bij over wat er groeit en bloeit en benoemt terloops de dingen die ze doen: dat het broeihopen zijn die in het bos 'verder leven met allerhande diertjes', dat het hooi 'op richels' wordt gelegd en dat daarvoor eigenlijk een 'acrobaat' nodig is. En dat dat niet iemand uit het circus is, maar een machine die de vrijwilligersorganisatie ontbeert. Na de middagpauze is het zichtbaar gedaan met de animo en wordt er een punt achter gezet. Waarna Veringa de jongeren toespreekt: 'Bedankt en ik hoop dat ik jullie volgend jaar niet weer terug zie.' Om er met een grijns aan toe te voegen: 'Want dan zijn jullie blijven zitten.' tekst en foto: Anna Klappe