Groep 8 De Lichtwachter te gast bij aftrap geldexamen

De Lichtwachter, Kraggenburg - KRAGGENBURG/UTRECHT - Zonder geld de bus instappen en als drievoudig miljonair terug komen. Dat lukte onder andere Ovide uit groep acht van basisschool De Lichtwachter uit Kraggenburg.

Samen met zijn klasgenoten vertrok hij woensdag met de bus naar het Geldmuseum in Utrecht. De klas was door het Nibud uitgenodigd bij de aftrap van het geldexamen in het kader van de ‘Week van het Geld'.
Gerjoke Wilmink, directeur van het Nibud heette alle kinderen van harte welkom en vertelde dat speciaal voor hen, kinderen van groep zeven en acht, een nieuw lesprogramma is gemaakt om hen te leren hoe je goed om kunt gaan met geld. 'Geld maakt niet gelukkig, maar geldproblemen wel ongelukkig en daarom willen wij laten zien dat geld leuk is', liet ze de kinderen weten. Het lesprogramma bestaat uit acht lessen. De kinderen volgden les drie, reclame de baas blijven. Hilde vond de gastles leuk en leerzaam. Dieuwke heeft veel geleerd tijdens de gastles. ‘Ik heb geleerd hoe je om moet gaan met geld. Dat je wel na moet denken voor je je geld uitgeeft en dat je prijzen moet vergelijken.' Esmee vult nog aan: ‘En we hebben geleerd hoe je met reclames om moet gaan en hoe je je korting goed kunt berekenen.' Na de les konden de kinderen het geleerde in praktijk brengen in het geldmuseum. Met een pinpas gingen ze op pad. Door geldspelletjes te doen, konden ze hun saldo verhogen of verliezen. Zelfs de gokautomaat was zinvol volgens Danisha. ‘Daar leer je ook dat je je geld weer heel gemakkelijk kwijt kunt raken.' Joël vond het zelf geld maken het leukst. Maar voordat je je eigen geld kon laten drukken, moest je eerst wel genoeg verdiend hebben. Dat lukte velen en zo is Kraggenburg nu een aantal jonge miljonairs rijker. Bijzonder was het wel dat juist de school uit Kraggenburg dit mee mocht maken. Volgens veel kinderen kwam dit door meester Daan. Hij vertelt: ‘In mei kregen we e-mails of we mee wilden doen aan de week van het geld. Dat wilden meester Vincent en ik natuurlijk wel.' Maar, ook meesters lezen wel eens iets niet goed. Lachend: ‘Er waren verschillende opties. Alles leek ons wel leuk, dus ik heb gewoon alles aangevinkt. Bleek later dat je maar twee dingen uit mocht kiezen.' 'Op een gegeven moment belde het Nibud dat ze nog een school zochten voor de officiële aftrap van het geldexamen en of wij met onze groepen wilden komen. Dat wilden we natuurlijk wel! En het is hartstikke leuk en nog leerzaam ook. Niet gewoon een uitje, maar een uitje-plus met een les op locatie.' De week van het geld duurt nog t/m 11 november, www.weekvanhetgeld.nl. tekst en foto: Margot Maljaars