polderhemel | Waterrijke planetoïden

Emmeloord - Aflevering 1019, 13 - 21 mei 2015

De Pluto-sonde New Horizons gaat voortvarend verder op weg naar de ijzige dwergplaneet. Het toestel is volledig actief en heeft inmiddels opnamen naar de aarde gestuurd die beter zijn dan alle voorgaande opnamen van Pluto.

Mogelijk ijskap

Inmiddels is gebleken dat Pluto mogelijk over een helder reflecterende poolkap beschikt. Waarschijnlijk gaat het hier om stikstofijs. Zekerheid komt pas bij de ontmoeting met Pluto op 14 juli. De afstand tot de dwergplaneet zal nu rond de 70 miljoen kilometer zijn. Er zullen de komende tijd steeds betere opnamen beschikbaar komen naarmate het toestel Pluto nadert.

Waterrijke planetoïden in exoplanetenstelsels

Met behulp van de William Herschel Telescope op het Canarische eiland La Palma heeft men in de buitenste atmosfeerlagen van de witte dwergster SDSS J1242+5226 aanzienlijke hoeveelheden waterstof en zuurstof gevonden. Normaliter zouden deze stoffen niet veel aanwezig moeten zijn bij een witte dwergster. Het vermoeden is dat een waterrijke planetoïde van ongeveer 900 kilometer doorsnede op de dwergster is gestort. Dit gecrashte hemellichaam zou evenveel water hebben bevat als 30 procent van onze aardse oceanen. De vondst betekent dat waterrijke planetoïden in meerdere planetenstelsels te vinden zijn. Daaruit volgt dat er ook waterrijke exoplaneten moeten zijn. Want ook die planeten botsen soms op een dergelijke 'natte' planetoïde. Als een rotsachtige planeet met een geschikte temperatuur zo'n waterrijke planetoïde treft, kunnen daar oceanen ontstaan. Aan de hemel valt deze week te bekijken: ZON- EN MAANTIJDEN (zaterdag 16 mei) Zon op: 05.39 uur; onder 21.29 uur. Maan op: 04.59 uur; onder 19.21 uur. MAAN – Van de maan is deze week niet veel te zien. Op maandag 18 mei is het om 06.13 uur Nieuwe Maan (onzichtbaar, sterrenbeeld Stier). PLANETEN – Kort na zonsondergang is de stralende Venus prima in het westen te zien tot na middernacht. Als het donker wordt is de heldere Jupiter eerst in het westzuidwesten (middelhoog) tot tenslotte (tegen tweeën) in het westnoordwesten te zien. Bij het invallen van de duisternis verschijnt Saturnus laag in het zuidoosten. Meer info: R.P. Elings, tel. 0527-699142 / 06-51931417; e-mail: rpelings@hotmail.com .