Marit heeft haar B-diploma

Emmeloord - Marit den Boer (10) uit Emmeloord heeft haar B-diploma. Geen geringe prestatie, vooral gezien haar lichamelijke beperking die haar aan een rolstoel kluistert.

Marit moet het vooral hebben van haar armkracht en - niet te vergeten - een flinke dosis wilskracht. Ze is geboren met spina bifida (open ruggetje) waardoor ze minder gevoel in haar benen heeft en haar beenspieren niet goed kan aanspannen. ,,Haar armen moeten het merendeel van het werk doen’’, vertelt haar vader Peter.

Op armkracht

Dat geeft haar zwemdiploma’s een extra dimensie, want de condities blijven hetzelfde. ,,Marit moet dezelfde afstanden afleggen en doet daar uiteraard langer over en ze moet ook door het gat duiken.’’ Marit kan niet in het water springen en moet dus meer meters onder water zwemmen om 'het gat' te kunnen bereiken. ,,Ze moet zich vanaf de kant langs de muur naar beneden laten zakken en dan op armkracht door het gat zwemmen. Daar had ze tijdens de zwemlessen wel moeite mee. Dan kreeg ze een gewicht van één kilo mee om wat dieper in het water te kunnen zakken, maar tijdens het afzwemmen deed ze het zonder dat extra gewicht. Het was voor ons ook spannend of ze het zou redden.’’ Marit liet zich tijdens het afzwemmen heel diep zakken om goed onder water te kunnen blijven. De trotse ouder vervolgt: ,,Even dachten we dat ze de tegeltjes op de bodem nog ging tellen, maar ze ging vol trots door het gat en kwam met een grote glimlach boven water. Wat een supermeid hebben we toch!’’ Bij het in ontvangst nemen van haar diploma, kreeg ze een terecht applaus van het publiek. ,,En dan gaat er heel wat door je heen’, zegt Den Boer. ,,Een week eerder was ze tien geworden en toen draaide de hele film vanaf haar geboorte weer in ons hoofd af. Als ze dan vervolgens net als kinderen zonder lichamelijke beperking haar B-diploma haalt, voelt dat voor ons als ouders ook als een bekroning’’.

Meedoen

Behalve dat beweging van levensbelang is, vinden Marit’s ouders het belangrijk dat hun oudste kind net als haar broer en twee zusjes ‘meedoet’. Dat betekent dat ze in haar eigen buurt naar school gaat en van sportmogelijkheden in de gemeente gebruik maakt. Ze krijgt eens per week zwemles op hydrotherapeutische basis bij Optima Forma in Emmeloord. ,,Marit is dol op bewegen in water, wat bevorderlijk is voor haar spieren. Door te doen wat ze het liefste doet, heeft ze de grenzen van haar lichamelijke kunnen op kunnen zoeken.’’ Sporten in eigen omgeving is echter geen vanzelfsprekendheid, weet Den Boer uit ervaring. ,,Marit wordt begeleid door het UMCG. Daar kregen we het advies om haar naast fysiotherapie ook hydrotherapie te laten volgen, maar daarvoor werd ze verwezen naar Zwolle.'' ,,Wij ontdekten zelf dat ze dat hier in Emmeloord ook kan volgen. Dat was per saldo goedkoper, want de zorgverzekeraar hoefde dan ook geen reiskosten te vergoeden. Maar we hadden een hele weg te gaan om het voor elkaar te krijgen.’’

In eigen gemeente

Den Boer is van mening dat er in eerste instantie moet worden gekeken naar de sportmogelijkheden die er binnen een gemeente zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. Maar hij vindt ook dat de keuze in Noordoostpolder beperkt is. ,,Voor rolstoelsporten als basketbal en tennis kun je hier niet terecht. Maar er hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan om sporten voor mensen met een beperking aan te kunnen bieden en ik heb er geen zicht op hoeveel behoefte er aan is.’’ Den Boer vertelt dat hij vorig jaar met zijn gezin een door de gemeente georganiseerde informatiebijeenkomst over gehandicaptensport bezocht. ,,Het was al een uur aan de gang, maar wij waren de eerste bezoekers.'' ,,Als er sportactiviteiten worden aangeboden, moet er natuurlijk wel gebruik van worden gemaakt. Maar misschien kunnen de sportverenigingen samen met de gemeente hierin iets betekenen.’’ Margé Hof