Ontkennende verdachte drugslab langer vast

Lelystad - ,,Ik heb er niets mee te maken, met dat lab", zei een 51-jarige man woensdag, terwijl hij de leden van de rechtbank in Lelystad in de ogen keek.

Hij wordt, samen met drie anderen (45, 53 en 57 jaar) verdacht van een poging tot bereiding van amfetamine en het telen van 320 hennepplanten aan de Noordermiddenweg in Espel. In februari trof de politie de kwekerij en het drugslaboratorium aan.

De oudste verdachte is al voorlopig vrijgelaten, maar de advocaten van de andere mannen pleitten woensdag tijdens de tussentijdse zitting ook voor opheffing of schorsing van de voorlopige hechtenissen. Volgens de raadsman van de 51-jarige man is er te weinig bewijs om uiteindelijk tot een veroordeling te komen van zijn cliënt. ,,Het enige rechtstreekse bewijs van enige betrokkenheid van mijn cliënt, is zijn aanwezigheid in de woning bij de schuur."

En daar zou de verdachte slechts een nachtje hebben geslapen. Een medeverdachte stelt dat deze man ook aanwezig was in de schuur waar het lab werd aangetroffen, maar de man betwist dit. ,,Voor de rest zijn er geen aanwijzingen voor zijn betrokkenheid bij het laboratorium", aldus de advocaat, die er tevens voor pleitte om de medeverdachte die belastend had verklaard te horen op de zitting. Ook wil hij de anderen horen, omdat die hier volgens hem mogelijk ook iets over kunnen zeggen.

De rechtbank oordeelde dat alle verdachten op de zitting als getuigen worden gehoord in elkaars zaken. Ze zag echter nog voldoende redenen om de voorlopige hechtenissen niet op te heffen of te schorsen tot aan de inhoudelijke behandeling op 8 juli.