Het trekkerrijbewijs is vanaf 1 juli verplicht

NOP - Het trekkerrijbewijs is vanaf 1 juli verplicht. Voor het rijden met de meeste land- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid op de openbare weg is dan ook vanaf die datum het T-rijbewijs (trekkerrijbewijs) nodig. Voor het verkrijgen van het nieuwe T-rijbewijs zijn zwaardere eisen gaan gelden dan voor het trekkercertificaat dat voor die datum geldig was.

Iemand met een B-rijbewijs kan tot 2016 de T laten bijschrijven op zijn rijbewijs. Wanneer iemand een trekkercertificaat heeft van vóór juli 2015, kan dat na 1 juli 2015 worden omgeruild voor een T-rijbewijs. Dit omruilen kan tot 1 juli 2016. Mocht het certificaat zoek zijn geraakt, dan kan Aequor in Ede helpen. Daar worden de certificaten die sinds 1995 zijn uitgegeven geregistreerd. Het is mogelijk om via de agrarische opleiding waar het trekkercertifcaat is behaald een nieuw exemplaar te verkrijgen.

Examen

Iedereen die na 30 juni 1999 is geboren, zal een examen voor het T-rijbewijs moeten afleggen. Voor de groep 17 jarigen met een B-rijbewijs geldt dat ze onder begeleiding een auto mogen besturen maar dat mag niet op de trekker. 17 jarigen hebben dus een trekkercertificaat/T-rijbewijs nodig. Wanneer zij 18 jaar zijn geworden kunnen ze het T-rijbewijs laten bijschrijven.   Zie hier ook een filmpje waarin Richard de Theije aan een behendigheidswedstrijd meedoet op Agro Techniek Holland om aan te tonen dat het nieuwe rijbewijs flink wat moeilijke verrichtingen kent: [embed]https://www.youtube.com/watch?v=SbEjWZD5MH4[/embed]