Otto Doornbos wil knallen op leukste triatlon

Emmeloord - Otto Doornbos pakt zijn boekje erbij. "Ik houd alles bij, de tijden van wedstrijden en ook van trainingen. Kan ik alles terugkijken. Er valt altijd wel iets te verbeteren." En dan snel: "Hoewel dat soms wel moeilijk is."

Ook de 39-jarige triatleet Doornbos heeft natuurlijk zijn grenzen. Komende zondag staat hij voor de derde keer aan de start van de Triathlon Noordoostpolder en probeert hij toch weer zijn tijden op de kwart triatlon aan te scherpen. Een snelle blik in het boekje, dat is gelardeerd met foto’s en krantenknipsels, leert hem, dat zijn beste tijd in Emmeloord te doen moet zijn. Twee uur en vijftien minuten, dat kan beter. In Huizen en Zeewolde, eerder dit jaar, was hij minuten sneller. Op de olympische afstand nog wel, en dat betekent 500 meter langer zwemmen dan zondag in de Urkervaart.

Betere fietser

Doornbos, geboren en getogen Emmeloorder, sport al zijn hele leven. Was lid van duikvereniging De Zeewolf, zat op reddend zwemmen, liep in april dit jaar de marathon van Rotterdam en kan ook heel behoorlijk fietsen. Eigenlijk kent de triatleet Doornbos geen echt zwak onderdeel. Hoewel hij moet erkennen, dat zijn maatje Bas Stevens wellicht de  betere fietser is. De Emmeloorders trainen vaak samen en proberen niet voor elkaar onder te doen op de kwart triatlon in Emmeloord en in september natuurlijk de Fish Potato Run. "Bas heeft de snelste tijd gelopen. Ja, het wordt lastig om zijn tijd te verbeteren." Meedoen aan een triatlon in je eigen woonplaats, dat heeft wel wat, vindt ook Otto Doornbos. ‘Dat is toch het leukste. Er doen veel Emmeloorders mee, je komt veel bekenden tegen. En de plek is mooi. Met hardlopen en fietsen kom je vier keer langs dezelfde plek bij de brug over de Urkervaart, dat is leuk.’ De triatlon in Emmeloord mag zich verheugen in een steeds grotere belangstelling. Bijna 500 atleten hebben zich ingeschreven en daar kunnen op de wedstrijddag nog een paar bij komen. ‘Een record’, constateert Kerst Beuckens, voorzitter van het evenement, tevreden.

Goed gevoel

De vooruitzichten op een mooie vierde editie zijn aanwezig. Een record aantal deelnemers en goede weersverwachtingen. Beuckens: "Het ziet er allemaal heel goed uit." Dat geldt voor Otto Doornbos ook. Onlangs was hij op de triatlon van Urk de beste van de polder. "Ik ben fit, ik heb er een goed gevoel over. Met de conditie zit het goed, lopen gaat gemakkelijk." In de week voor de kwart variant van de triatlon (1 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen) maakt Doornbos zich niet meer al te druk. Rustig aan doen en zondag knallen. Tekst en foto Harry de Ridder