Siemen Lindeboom: "Handhaving doelstelling van SV Urk"

Urk -   Na een moeizaam seizoen hoopt SV Urk de draad weer op te pakken. De ploeg eindigde in het voorbije seizoen als elfde in de Hoofdklasse C en was daardoor genoodzaakt om play-offs tegen degradatie te spelen. De Urkers realiseerden handhaving en daardoor speelt de ploeg ook dit seizoen Hoofdklasse, waarin het ondermeer Flevo Boys tegenkomt. Een pikante derby bleef daardoor bestaan, en dat is mooi voor voetballiefhebbers uit de Noordoostpolder en omstreken.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen, weet aanvoerder Siemen Lindeboom. De routinier gaat ook dit seizoen de kar trekken en probeert de jonge en smalle selectie bij de hand te nemen. Urk kende een valse start van het bekerseizoen, en daar baalt de captain van. "Ja, want we willen zo ver mogelijk komen", vertelt hij balend. De voorbereiding verloopt wisselend.

Breedte

"Dat komt vooral omdat we wat jongens missen. Tegen Heerenveen (1-2 nederlaag, red.) ontbraken er zeven spelers. Dat moesten we opvangen met jongens uit het tweede. Je ziet dat de stap naar Hoofdklasse dan toch wel groot is. We hebben geen al te brede selectie, dus we moeten roeien met de riemen die we hebben", aldus Lindeboom. Met het vertrek van William de Boer naar Flevo Boys leverde Urk deze zomer minimaal vijftien doelpunten en een flink aantal assists in. Dat vertrek wordt intern opgevangen, dus spelers uit het tweede of de jeugd stromen door naar de hoofdmacht. "Die doelpunten vang je niet zomaar op", weet Lindeboom met al zijn ervaring. "Wij doen dat met eigen jongens en we zorgen ervoor dat we een systeem gaan hanteren om dat op te vangen. Dan moeten we dus anders gaan spelen", aldus de captain. Een andere speelwijze dus voor Urk, dat nu vooral in defensief opzicht wil verbeteren in vergelijking met vorig seizoen. "We kregen veel doelpunten tegen, dat moeten we zien te voorkomen. De focus ligt nu op onze defensie. Vorig seizoen hebben we leergeld betaald. Soms speelden we heel erg goed, maar andere keren gingen we de boot in vanwege ons tomeloos enthousiasme."

Handhaving

Nadat het vlak voor de zomer even billenknijpen was op Urk, hoopt Lindeboom nu op een rustiger seizoen. Handhaving heeft vooralsnog de hoogste prioriteit. "Dat betekent dat je vier ploegen onder je moet houden. Velen zullen Urk bij de ondersten scharen, maar wij kunnen bij vlagen verrassen. We hebben een soort van vriendenteam en daarmee kunnen we soms de winst juist pakken. Maar aan de andere kant mis je daardoor soms ook de nodige kwaliteit." Terug naar het bekeravontuur. "Ja, daarin willen we zo ver mogelijk komen. Dan ontmoet je teams van een ander niveau, daar kun je ontzettend veel van leren." Zeker een jonge ploeg als Urk. Vorig jaar zag Lindeboom als captain dat een aantal nieuwe jongens aansloot bij de selectie. Dat werpt nu mogelijk vruchten af, aangezien die jongens nu in ieder geval een seizoen Hoofdklasse-ervaring hebben opgedaan. En daar komt de rol van Lindeboom bij kijken. "Als aanvoerder praat ik veel met de jongens. Wedstrijden bestaan uit fases en jongelingen moeten leren wat ze op bepaalde momenten voor beslissing moeten nemen. Fouten moeten eruit en door te praten en te blijven begeleiden gaat dat steeds beter", aldus de aanvoerder. Een mix van jong en een paar spelers met routine, daar moet Urk het mee doen. "Ik moet eerst zorgen dat ik zelf helemaal topfit ben, zodat ik de kar kan trekken", besluit Lindeboom. Tekst Alexander Drost