Gang zit er goed in bij jarig GIA

Rutten - Om meteen maar een misverstand uit de weg te ruimen: sloeproeien is geen sport die louter aan mannen is voorbehouden. Vrouwen hebben zelfs de overhand bij het jarige GIA uit Rutten.

De sloeproeivereniging bestaat 25 jaar, wat het afgelopen weekend groots is gevierd in de schuur bij Sjoerd Blom, man van het eerste uur en een van de sterkhouders van de club. GIA (Gang Is Alles) is geen grote club, maar wel een bloeiende club met zo’n veertig leden. En de mannen moeten het qua aantal afleggen tegen de vrouwen. GIA is ook een beetje wonderlijke vereniging, in bestuurlijk opzicht dan. Mannen en vrouwen hebben hun eigen bestuur. "Dames zijn meer van het regelen", zegt Wilco Weultjes. Volgens het bestuurslid laten mannen zaken meer op hun beloop. De vrouwen hebben een heus beleidsplan, al is dat volgens Berber Kriek een groot woord voor een aantal regels die ze hebben opgesteld. Eenmaal per jaar vergaderen mannen en vrouwen samen om de begroting door te nemen.

Net zo fanatiek

Weultjes ziet nog een groot verschil tussen de sloeproeiende mannen en vrouwen van GIA. "Voor de mannen zijn wedstrijden belangrijker dan voor de vrouwen." Maar Berber Kriek is het daar absoluut niet mee eens. "We hebben vrouwelijke leden die alleen recreatief roeien, maar veel vrouwen zijn net zo fanatiek als de mannen. Misschien nog wel fanatieker." Wat zowel voor mannen als vrouwen geldt: wilt je ’s zomers goed voor de dag komen, moet je ’s winters flink doortrainen. "Het is een zware sport", weet Andela. George Andela is er net als Sjoerd Blom vanaf het begin bij. Hij heeft sloeproeien in de loop van de jaren populairder zien worden. Die ontwikkeling bracht met zich mee, dat het aantal richtlijnen fors is toegenomen. "De sport is nu beter georganiseerd. Veiligheid is belangrijk. Zo zijn er artsen aanwezig bij de Harlingen - Terschelling Race." Dé wedstrijd die een beetje sloeproeier minimaal één keer van zijn leven geroeid moet hebben. Het is de meest prestigieuze race. De Grachtenrace in Amsterdam wordt algemeen gezien als de gezelligste wedstrijd.

Biertje drinken

Gezelligheid staat, zoals het een echte vereniging betaamt, bij GIA ook hoog in het vaandel. Samen trainen, het jaarlijkse uitje en voor de HT-race een boot huren om op te slapen en na afloop van de race samen een biertje drinken: dat is ook GIA. "Een hecht team vormen en het leuk hebben, dat is het allerbelangrijkste", meent Berber Kriek. Dat zo’n club ook kan presteren, bewees GIA door meerdere keren Nederlands kampioen te worden. En George Andela, die het over niet al te lange tijd voor gezien houdt, heeft nog één grote wens: nog twee keer de HT-race roeien. Dan heeft hij er 25 keer op zitten. "Heel speciaal", vindt Berber Kriek. Tekst: Harry de Ridder