Reportage: Opkrabbelend Ceres blijft kansrijk

Emmeloord - Ceres heeft zich dit seizoen een doel gesteld: kampioen worden. Door een 52-40 zege op Arta zijn de Emmeloorders nog steeds in de race voor de titel. ‘Ik ben tevreden’, zei coach Geert-Jan Dekkers.

Over het resultaat wel te verstaan. Dekkers is een bevlogen coach, die de jonge basketballers van zijn team met strenge doch rechtvaardige hand de fijne kneepjes van basketbal probeert bij te brengen. In zijn ogen kan de uitvoering nog vele malen beter. Zelfs een prachtige score in het vierde kwart viel ten prooi aan commentaar van Dekkers. ‘Het gaat teveel via de lucht. Maak een bounce en het gaat nog sneller’, luidde de boodschap in de time-out.

Met een kwinkslag

Tekenend voor de manier waarop Dekkers zijn jonge mannen tegemoet treedt. ‘Streng, maar altijd met een kwinkslag. De jongens moeten vooral nog heel veel leren.’ Een vleugje humor kan dan geen kwaad. Gerhard Bonhof, na een jaartje afwezigheid teruggekeerd bij Ceres, is blij met de benadering van Dekkers. ‘Ja, hij is streng. Hij gaat volledig voor zijn team. Hij heeft een absolute wil om te winnen. Een heel prettige coach, vind ik.’ Ceres moest zaterdagavond in de Bosbadhal winnen om in het spoor van koploper VUAS uit Dronten te blijven. De mannen uit Steenwijk bleken een goede sparring partner te zijn. Ceres kwam flitsend uit de startblokken, gaf gemakkelijk de voorsprong uit handen, om in het tweede kwart de achterstand via een paar prima scores net zo gemakkelijk weer teniet te doen. Rust 32-27. In het derde kwart kwamen beide ploegen nauwelijks tot scoren. In de laatste tien minuten kwam de voorsprong niet in gevaar.

Aan het opkrabbelen

Net als zijn coach was Gerhard Bonhof tevreden over de winst. Ook vond hij dat Ceres ‘erg goed’ had gespeeld. ‘Veel schoten waren raak en verdedigend stond het ook goed. De systemen liepen prima.’ Bonhof (20), die psychomotorische therapie in Utrecht studeert, heeft het dik naar zijn zin bij Ceres. ‘Ik miste het spelletje heel erg.’ Over de prestaties tot nu toe is Bonhof gematigd tevreden. ‘We begonnen heel goed, maar raakten in een dipje. Nu zijn we weer aan het opkrabbelen.’ Ceres verloor van Volic (Putten), BAS (Biddinghuizen) en VUAS (Dronten). Drie nederlagen. Volgens Bonhof en Dekkers bleef Ceres te vaak puntloos, maar de competitie in de 2e klasse Oost is spannend omdat veel clubs elkaar niet of nauwelijks ontlopen. Geert-Jan Dekkers vindt  bijvoorbeeld dat passing en uitboxen nog veel beter kunnen, maar ook hij denkt dat een kampioenschap er nog steeds in zit voor Ceres. ‘Ja, die kans bestaat nog steeds, omdat alle clubs bijna even goed zijn.’ Tekst Harry de Ridder