Schooldammen kent geen verliezers

Emmeloord - ‘Je wilt ze natuurlijk ook goed leren dammen, maar vandaag gaat het er vooral om meer bekendheid aan de sport te geven’, zegt Jacob Poortinga, drijvende kracht achter het schooldammen.

Door Harry de Ridder De dammer van Damkring Emmeloord, die de jaarlijkse traditie organiseert, is maandag razend druk om samen met zijn collega’s IJsbrand Haven en Arie Hoonstra het toernooi in goede banen te leiden. Er zijn weer meer dan honderd enthousiaste leerlingen van basisscholen uit de hele Noordoostpolder komen opdraven om te strijden om de diverse titels.

Spanning stijgt

De organisatie is voor de eerste keer uitgeweken naar hotel Van der Valk. Voorheen werd het toernooi altijd in ’t Voorhuys georganiseerd. Het is in de Flevozaal maandagmiddag een drukte van jewelste. De spanning stijgt naar het kookpunt, veel ouders kijken belangstellend naar de verrichtingen van hun kroost en een deel van de kinderen wordt wat ongedurig, waardoor Jacob Poortinga zich gedwongen voelt strategisch positie in te nemen bij de deur. Anders vliegen de kids alle kanten op. Maar je zult Poortinga absoluut niet horen klagen. Hij is maar wat blij met de grote opkomst. ‘Daar hebben  we deze keer niet veel voor hoeven doen.’ Blijkbaar wint de damsport nog steeds aan populariteit in de polder en daar hebben Poortinga, Haven, Jonker en noem al die mannen maar op, veel tijd en energie in gestoken. NK’s, WK’s, recordpogingen, damlessen op basisscholen: niets is ze te dol.

Theorielessen

Ook in de eerste maanden van 2016 staan er weer enkele theorielessen dammen voor leerlingen van de basisschool op de rol. Scholen kunnen daartoe een verzoek indienen. ‘Zo proberen we constant de sport te promoten’, aldus Poortinga, zelf een goeie dammer. Hij staat te popelen om kinderen de fijne kneepjes van het vak bij te brengen, maar beseft dat een schooldamtoernooi daarvoor niet de juiste gelegenheid is. ‘Meedoen is op dit toernooi echt belangrijker dan winnen. Ik vind het leuk dat zoveel kinderen hiervoor open staan.’ ’s Morgens zijn de kwalificatieronden, waarna ’s middags de echte strijd losbarst in de vier klassen. De besten uit de kwalificaties strijden tegen elkaar in de ereklasse; ieder kind damt op het eigen niveau. Het leuke daarvan is dat veel kinderen kans maken op een prijs. En dan maar hopen dat er een paar bollebozen blijven ‘hangen’, die ook de echte damavonden van de club gaan bezoeken. En het mooie is: dat is elk jaar wel het geval.

De uitslagen van het Steegro scholendamkampioenschap:

Kampioen De Koperwiek 1 (Timo, Ewalt, Salim en Marissa). 2e De Zeester(Jesse, Chevonne, Salomé en Kaah). 3e De Lichtboei 2 (Jari, Twan, Collin, Milou, Merel en Jia). Hoofdklasse. 1e De Rank (Joran van Wijk, Joris Tilma, Laura Janse, Jesse Verloop en Jochem Verbeek).  2e  St. Joseph (Rainer Lourens, Jelle Brands, Wessel Roeten en Kars Dijkstra). 3e De Koperwiek 2 (Christa, Deano, Tnemo en Hugo). Eerste klasse. 1e De Lichtboei 1 (Luuk, Jonathan, Eva, Jasper, Sjon en Martijn). 2e Sjaloom 2 (Britt, Eva, Matthias en Nathan). 3e De Zevensprong 2 (Thai Ngujen, Hidde Stomps, Jasmijn Pansier, Ruben Stroop en Björn Elgersma). Tweede klasse.  Eben Haëzer 4 (Abraham Ras, William Vader, Bert-Jan Simonse,  Arjen vd Meer en Jesse Simonse). 2e’t Lichtschip 2 (Judith, Marijn, Daan, Maaike en Thomas). 3e ’t Lichtschip 1 (Gabriëlle, Stijn, Jeroen, Roos en Ruben).