Rianne Beuling wil pieken op NK indoor

Emmeloord - Rianne Beuling is realistisch. ‘Ik denk niet, dat een plaats in de hordenfinale erin zit. Ik ga voor een persoonlijk record.’ Met dezelfde insteek gaat ze ook van start op de 200 meter in Apeldoorn.

Daar, in het Omnisport, moet de 19-jarige atlete uit Emmeloord zondag vol aan de bak op de 60 meter horden en de 200 meter vlak. Het is de derde keer dat ze meedoet aan de NK indoor voor senioren. Ze hoopt met name op het hordennummer op een positieve uitschieter. ‘Alle zeven wedstrijden indoor heb ik tussen de 8,90 en 9,00 seconden gelopen, wat op zich best knap is.’ Haar personal best van 8,90 liep ze in december. De combi consistent presteren en pieken op het juiste moment moet straks een nieuw record opleveren.

Dat de student bedrijfskunde (econometrie hield ze na een half jaar voor gezien) zich volledig op haar eigen records focust, is logisch gezien de krachtverhoudingen in Apeldoorn. ‘Ik train goed en ik loop lekker, dus persoonlijke records zitten er wel in’, denkt Rianne Beuling. ‘Vorig jaar was een tijd van net onder de negen seconden misschien nog goed voor een plek in de finale, maar zondag is een tijd van 8,6 of 8,7 seconden nodig, denk ik, om in de finale te komen. Mijn beste tijd is goed voor de 17e plek in het deelnemersveld. Het niveau is flink gestegen.’

Sybout Wijma

Rianne Beuling, tweelingzusje van schaatsster Femke, zit al meer dan tien jaar op atletiek. Ze ging op een zeker moment met een vriendinnetje mee naar AV NOP en is de club altijd trouw gebleven. Ze is lid van de vrouwenploeg van AV NOP, die vorig jaar naar de eerste divisie promoveerde en in januari werd gekozen tot sportploeg van het jaar in de Noordoostpolder. Ze trekt veel op met meerkampster Manon Schoop. Beiden trainen ze zes keer in de week onder leiding van Sybout Wijma, de trainer van RTC Noord.

Manon Schoop, goed voor zilver op het NK meerkamp indoor, gaf onlangs hoog op van de kwaliteiten van Wijma. Ook Rianne Beuling is lovend over de atletiektrainer uit Heerenveen. ‘Sybout is betrokken en enthousiast. Hij wil hetzelfde als wij: dat we zo goed mogelijk worden. Daar heeft hij zelf ook alles voor over. Hij is jong en heel leergierig. Sybout past goed bij ons.’ Dit is het derde seizoen dat Beuling bij Wijma traint. Ondanks de klik boekt de hordenspecialist nog niet zoveel progressie als ze hoopte. ‘Dat valt wat tegen, ja.’

Frustrerend

Ze liep in december weliswaar twee persoonlijke records (op de 200 meter liep ze toen een tijd van 25,85 seconden), maar de verbetering in haar prestaties op horden is nog weinig spectaculair. ‘Dat is frustrerend. De basis, het sprinten op zich, is verbeterd, maar op horden komt het er nog niet zo uit. Sybout zegt, dat het komt doordat ik tussen de horden meer snelheid ontwikkel en daar nog aan moet wennen. Het is toch een iets ander ritme.’ Het maakt de kans op een nieuw record op haar bijnummer, de 200 meter, wel aanzienlijk.

De focus van Rianne Beuling ligt echter op de 60 meter horden. ‘Ik ben hordenloopster.’ In december snoepte ze vijfhonderdste van haar persoonlijke record af, een bescheiden vooruitgang. Maar: tot nu toe presteert Rianne Beuling heel constant en is haar basissnelheid verbeterd. Valt zondag alles op z’n plek, dan zit een grotere verbetering er zeker in. Pieken op het juiste moment. Rianne Beuling gaat er vol voor.

Harry de Ridder