Het bijzondere jaar van AV NOP

Emmeloord - Jaap de Jong was een blij man, zondag bij de start van de tweede Bosbaanloop van AV NOP in 2019. ‘Dit is een bijzonder jaar. Onze damesploeg werd gekozen tot sportploeg van het jaar, Over twee weken is de NK cross in de polder, waar we veel van onze eigen atleten verwachten en vandaag wandelt onze nieuwe burgemeester mee om met onze vereniging kennis te maken. Hoe leuk is dat?’

De immer goedgeluimde speaker had het natuurlijk over Harald Bouman, die sinds december vorig jaar burgmeester van Noordoostpolder is. Hardlopen, dat is niet aan Bouman besteed, maar het startschot geven en een stuk wandelen met enkele tientallen andere wandelaars zag de 47-jarige Groninger wel zitten. ‘Heel eerlijk: ik ben niet erg sportief’, bekende Bouman vooraf.

De roem van AV NOP, inclusief de prachtige accommodatie, was de club al vooruitgesneld naar het hoge noorden. Harald Bouman: ‘Deze accommodatie staat in het noorden heel goed bekend. Het is hier prachtig.’ Bouman greep de uitnodiging van AV NOP om aan de Bosbaanloop mee te doen met beide handen aan. ‘Ik wil deze mooie vereniging in al z’n facetten leren kennen.’

Wandelgroep

Nadat Bouman het startschot had gegeven en de ongeveer 135 hardlopers er vandoor waren gegaan, ging de wandelgroep, zo’n dertig mannen en vrouwen groot, op pad. De burgmeester roemde vooraf de combi sport/recreatie van de Bosbaanloop en keek uit naar de kennismaking met al ‘die betrokken mensen’. Zo te zien vermaakte Bouman zich uitstekend.

Het aantal deelnemers was wat minder dan gewoonlijk. Wellicht hadden sommigen zich laten leiden door het regenachtige weer vooraf. Vanaf de start bleef het echter droog. De vijfde Bosbaanloop van dit seizoen werd door enkele atleten aangegrepen als onderdeel van de voorbereiding op de NK cross in het weekeinde van 23/24 februari.

Sukkeldrafje

Bas Hollegien werkte de Bosbaanloop af in een sukkeldrafje. De Emmeloorder had zijn zinnen gezet op een fantastisch optreden op de NK cross, maar zijn droom is aan diggelen. Hollegien zal er niet bij zijn in Kraggenburg, althans, niet als deelnemer. Een chronische heupblessure gooit roet in het eten. Hollegien is pas sinds kort weer in training en is niet op tijd klaar voor het NK.

‘Helemaal ruk’, noemde Bas Hollegien zijn situatie. ‘Ik had dit seizoen maar één doel: kampioen van Nederland worden. Het ging net zo lekker en nu dit. Slechter kan niet. Heel belabberd.’ Hollegien kampt met heupslijtage. ‘Je moet het zo zien: eigenlijk ben ik constant geblesseerd. Ik moet altijd oppassen, maar nu was het zo erg, dat ik niet kon lopen.’ Eén voordeel: volgend jaar kan Hollegien in de herkansing, want dat is de NK cross wederom bij Netl in Kraggenburg.

Uitslag Bosbaanloop. Heren 10 km: 1. Bas Stevens 2. Tjerk Dijkstra 3. Richard de Nijs. Heren 15 km: 1. Stefan Woudwijk 2. Manfred Scheibe 3. Rick de Graaf. Dames 10 km: 1. Gerdi Wicherson 2. Anouk Hagen 3. Anna Heemskerk. Er waren geen dames op de 15 km.

Harry de Ridder