Kennisbijeenkomst bij Mecha-Service

Emmeloord - Mechanisatiebedrijf Mecha-Service uit Emmeloord houdt in samenwerking met een aantal gerenommeerde partijen een kennisbijeenkomst over spuittechnieken. Deze bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 1 maart. Aansluitend vindt bij het bedrijf een open huis plaats.

Deze bijeenkomst over spuittechnieken komt voort uit allerlei veranderingen in regelgeving omtrent spuiten in de landbouw’, verklaart Martijn Heijboer van Mecha-Service.

‘Op dit moment is er enorm veel te doen omtrent driftreductie en om deze te gaan behalen. Dat is een ontwikkeling die noodzakelijk is, en bovendien een ontwikkeling waarvoor we onze ogen niet kunnen sluiten. ‘

Gevolgen voor iedereen

De regelgeving is door de jaren heen aangepast en strenger geworden. ‘Dat is goed’, vervolgt Heijboer. ‘Je kunt niet van niets naar alles, en we hebben dus al een enorm grote stap gemaakt. Nu gaan we een stap verder. Deze stap heeft gevolgen voor iedereen die spuit’, benadrukt Heijboer. 

‘Iedereen moet gaan nadenken hoe er straks gespoten gaat worden.’

Nieuwe regelgeving omtrent spuittechnieken en drukregistratie gaat dit jaar in. 2019 wordt echter nog wel gezien als overgangsjaar. ‘Dat betekent dat we dit hele jaar kunnen gebruiken om klanten te voorzien van de juiste technieken.’

Als je met een middel spuit waarvoor 95% reductie is vereist - omdat dat op het etiket staat- dan moeten we eraan gaan voldoen. Er moet nu nagedacht worden: welke middelen ga ik gebruiken, en kan dat met de huidige spuit? Moet ik deze dit jaar aanpassen? Of moet ik vanaf volgend jaar zorgen dat ik vanaf 2020 voldoe aan de techniek? Dat zijn allerlei vragen die de boer zich moet stellen.

Heijboer geeft aan dat de doppen op spuiten dit jaar, net als voorgaande jaren, wel in orde moeten zijn qua driftreductie en dat daarop nu al kan worden beboet. ‘Je moet nu echt een richting gaan bepalen.’

Praktijk

Mecha-Service werkt tijdens de kennisbijeenkomst samen met Profytodsd, waterschap Zuiderzeeland en Agrifac. Kort gezegd; regelgeving wordt vertaald naar de praktijk.

Deze partijen verzorgen presentaties, die toegankelijk zijn voor iedereen. Wat staat er op het programma? Profytodsd geeft doppenadvies aan de hand van praktijk demonstratie spuitbeeld door middel van doppenkast in donkere ruimte met fluoriserende contrastvloeistof. De bezoeker kan hierdoor goed zien wat de bedekking is van de verschillende doppen. 

Namens Waterschap Zuiderzeeland komt spreker Bert van den Bosch. Hij geeft uitleg over nieuwe regelgeving omtrent de DRD (Drift Reducerende Doppen)-lijst en de DRT (Drift Reducerende Technieken)- lijst. Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

Agrifac geeft een demonstratie over nieuwe technieken om onder andere middelenreductie te bewerkstelligen.

Het programma begint om 14.00 uur en duurt tot 17.30 uur.