Profytodsd organiseert VIRUSsymposium voor aardappeltelers

Emmeloord / Heerenveen - Profytodsd en George Pars graanhandel organiseren op 27 februari het VIRUSsymposium. Dit symposium vindt plaats in het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.

Voor een gezonde pootgoedteelt is virusvrij telen erg belangrijk, zeker na een seizoen waarin de virusdruk erg hoog was. Dit symposium staat in het teken van kennis delen en een strategie bepalen voor 2019.

Pootaardappelen

De pootaardappel is een (financieel) belangrijk gewas in het bouwplan van de akkerbouwer. Pootaardappelen zijn raszuiver en vormen het uitgangsmateriaal voor de teelt van onder andere consumptie aardappelen. Kwalitatief goed pootgoed is zeer belangrijk voor de export en van (financieel) belang voor de akkerbouwer.

Virus

Een virus is een ziekteverwekker die de stofwisseling van de aardappelplant kan beïnvloeden. Hierdoor groeien de aardappelen minder goed en daalt de opbrengst. Virus kan aanwezig zijn in het uitgangsmateriaal dat de teler plant (primair) of door bladluizen worden overgedragen van plant naar plant (secundair). Het belangrijkste virus in aardappelen is op dit moment Yntn.

Gevolgen virus

Voor de pootgoedteler betekent virus naast een lagere opbrengst ook kwaliteitsverlies. De NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst) controleert in Nederland de kwaliteit van het pootgoed, waarbij zij onder andere onderzoekt of in het pootgoed virus aanwezig is. Wanneer er virus in de partij pootgoed wordt gevonden, volgt er een klasse verlaging of een afkeuring.

Dit heeft financiële gevolgen voor de teler aangezien het pootgoed niet de hoogste kwaliteit heeft die nodig is voor export.

Symposium

Door schoon uitgangsmateriaal, goede selectie en bescherming van de planten tegen luizen proberen ze de teelt virusvrij te houden. Om pootgoedtelers te helpen met virusvrij te telen, organiseert Profytodsd en George Pars graanhandel in samenwerking met Agrico, HZPC, Holland Fyto, NAK en Wageningen Universiteit het Virussymposium.

Tijdens dit symposium staat kennis delen voorop. Het symposium start om 16.00 uur en eindigt rond 20.30 uur. Opgeven is verplicht en kan via de website www.virussymposium.nl