Zware beproeving voor Demi van Benthem

Ens - De laatste wedstrijden op natuurijs zitten erop voor Demi van Benthem. De marathonschaatster uit Ens reed drie Grand Prix-wedstrijden in het Zweedse Luleå. ‘Heel anders dan de Weissensee’, zei Van Benthem, vlak voordat ze het vliegtuig instapte.

De driedaagse op het zee-ijs van de Botnische Golf begon voor Van Benthem redelijk rampzalig. De eerste wedstrijd, donderdag, werden zij en haar ploeggenoten getroffen door veel malheur. Eentje brak haar kuitbeen, een ander kan het seizoen niet afmaken door een dikke knie als gevolg van een val en weer anderen, onder wie Demi zelf, kregen te maken met materiaalpech. ‘De eerste dag was een ramp’, luidde de conclusie.

Zaterdag, met de kortste rit over veertig kilometer, op het programma, was een dag om gauw te vergeten. ‘Het ging heel hard’, aldus Van Benthem. Zondag ging het stukken beter. De finale van de Grand Prix-wedstrijden ging over honderd kilometer. ‘Ik kon heel lang in de beslissende kopgroep mee en moest pas laat lossen.’ Ze kwam als zestiende over de streep. ‘Heel netjes’, vond Van Benthem zelf.

Min achttien

De omstandigheden in het noordoosten van Zweden waren zwaar en heel wisselend. Donderdag was het steenkoud, rond de minus achttien graden. En er stond een harde wind over de uitgezette baan van tien kilometer. ‘Je zat er op een vlakte, waardoor de wind een grote rol speelde’, vertelt Demi. ‘Het ijs was knetterhard en er zaten veel barsten in.’ In het weekend dooide het: plus vijf graden. ‘Er stond water op de baan, wat het heel zwaar maakte.’

Van Benthem, die voor BTZ.nl rijdt, maakte dit seizoen veel meters op natuurijs en stapte bovendien over van de regiotopcompetitie naar het ‘echte werk’, de competitie om de KPN Marathon Cup. Het seizoen op natuurijs zit erop, zaterdag is de finale van de strijd om de KPN Marathon Cup. ‘Ik had zelf iets meer verwacht van dit seizoen, maar misschien was dat niet realistisch. Ik vind wel, dat ik stappen heb gemaakt. Daar kan ik komende zomer verder op bouwen.’

Harry de Ridder