Tennisvereniging Emelwerth bruist, er zijn plannen zat

Emmeloord - ATC Emelwerth bruist. Alle commissies zijn goed bezet, het stikt van de goede ideeën en daar blijft het niet bij. Veel vrijwilligers zetten de ideeën om in daden. Bert Prins, sinds twee jaar voorzitter van de tennisclub uit Emmeloord, is tevreden. ‘Iedereen krijgt er energie van.’

Eind deze maand worden de nieuwe jeu-de-boulesbanen op het tenniscomplex aan de Sportlaan in Emmeloord geopend. De achterste twee gravelbanen worden onder handen genomen. Twee clubs, die gezamenlijk van het clubhuis gebruiken maken: de ontwikkeling staat symbool voor de manier, waarop tennisvereniging Emelwerth tegenwoordig te werk gaat. Op meer terreinen zoekt Emelwerth de samenwerking, met maatschappelijke instellingen en met andere verenigingen.

Samenwerking, binden van leden, jeugd, klantvriendelijkheid en veel activiteiten: dat zijn zo’n beetje de speerpunten waarop Emelwerth de komende jaren inzet en waarvoor al veel plannen zijn gemaakt. Een deel van de plannen wordt momenteel al uitgewerkt. Het moet gonzen van de activiteiten op het tenniscomplex van Emelwerth. ‘Het gaat supergoed’, zegt Bert Prins. ‘Eind dit jaar organiseren we een uitwisselingstoernooi met de tennisclub uit Zwaag, Noord-Holland. En er komt nog meer aan.’

Ledental stabiel

Verder wordt jaarlijks een lady’s night georganiseerd (‘We denken na over een mannelijke variant’) en zijn er, naast de gebruikelijke toernooien, de tossavonden en speciale avonden voor nieuwe leden. De laatste vijf jaar is het ledental stabiel, rond de driehonderd, maar als club kun je niet stilzitten. ‘Je hebt altijd uitstroom, dus je moet altijd leden blijven werven’, weet Prins. Tijdens de beginnerstoss krijgen nieuwelingen allerlei informatie en leren ze elkaar kennen.

Emelwerth wil mensen aan zich binden. Voorbeeld: in het clubhuis is een speelhoek voor de kleintjes ingericht, zodat ze lekker kunnen spelen als de ouders een balletje slaan. En tijdens toernooien en tossavonden gaan de barmensen rond met snacks en hapjes. Gastvrijheid heet dat. Prins: ‘Alle leden moeten zich welkom voelen op ons complex.’ Het clubhuis is opgeleukt met een zwarte wand achter de bar, waarop met krijt mededelingen kunnen worden vermeld.

Jonge tennissers

Dan de jeugd. Emelwerth heeft in samenwerking met tennisschool Approach een conceptbeleidsplan opgesteld. Doel: de tennisjeugd moet vaker de baan op, meer speelmomenten en begeleiding krijgen. De Zuiderzee Tennis Tour, een toernooi waaraan jeugdleden van clubs uit en rond de polder meedoen, is een succes. ‘Ouders en kinderen zijn er enthousiast over. Er is veel belangstelling voor’, aldus Bert Prins. Meer toernooien, vaker de baan op: het moet er onder meer voor zorgen dat jonge tennissers ook op latere leeftijd blijven tennissen.

Prins is heel content over de samenwerking met andere verenigingen en Triade. ‘Met Triade werken we al een paar jaar samen’, zegt Prins. ‘Deze mensen hebben bij het draaien van bardiensten wel wat begeleiding nodig, maar het werkt prima.’ De Skiclub Noordoostpolder maakt gebruik van het clubhuis als leden zich verzamelen voor een training. En leden van The Flying Boules zijn straks, als de banen klaar zijn, ook vaak op het complex aan de Sportlaan te vinden.

Kruisbestuiving

‘Wij houden acht banen over, dat is mooi genoeg voor ons. Door de komst van de jeu-de-boulesclub naar ons complex zijn er straks meer mensen op het park. Dat geeft meer reuring en zij zijn ook vaak overdag op het complex, waardoor er meer toezicht is’, aldus de voorman van Emelwerth. ‘Ik geloof heel erg in kruisbestuiving. De faciliteiten zijn nu top, de mensen van The Flying Boules gaan ook wat aan onderhoud doen. Ik denk dat we in de toekomst de samenwerking nog verder kunnen uitbreiden. Daar geloof ik echt in.’

Harry de Ridder