Nieuwe escaperoom De Ducdalf

Espel - De nieuwe escaperoom ‘2 op de schaal van richter’ van De Ducdalf in Espel is gerust een succes te noemen. Twee teams strijden tegen elkaar en moeten precies dezelfde opdrachten verrichten. ‘Ze kunnen elkaar wel horen, maar niet zien. Dat geeft een extra dimensie’, vertelt Saskia van der Velde enthousiast.

De escaperoom ‘2 op de schaal van richter' is door het team van De Ducdalf zelf bedacht. Het verhaal is dat twee teams (zogenaamde bouwbedrijven) na een aardbeving in Groningen strijden om een klus: de renovatie van de woning van de burgemeester. Het team dat dit het beste doet, wint de klus.

De escaperoom is bedacht, ontworpen en gebouwd door en in opdracht van het team van De Ducdalf. Ze lopen de zaal in waar deze zich bevindt. Aan de voorkant zijn alleen houten panelen te zien, binnen ziet het eruit als een woning. Compleet met zitje en de scheuren die de aardbeving heeft veroorzaakt in het metselwerk.

De muren komen niet tot aan het plafond en dat is een bewuste keuze. ‘De teams horen elkaar, ze horen hoe er overlegd wordt en proberen daar natuurlijk iets van op te vangen. Dat zorgt voor een leuk effect. Het maakt het extra spannend’, zegt Saskia.

De Ducdalf was twee jaar geleden de eerste in de Noordoostpolder met een escaperoom: Don Quichot. Hier draait het om een molen die kapot is en de deelnemers moeten alle reparaties voltooien om de molen weer werkend te krijgen. Voordat de polder onder water komt te staan. ‘In deze escaperoom lijkt het erop dat je in de molen staat, alle puzzels zijn gebaseerd op wat er aanwezig was in de 17e eeuw. Dus geen sleutel- en cijferslotjes.’ Wel echt water. ‘Daar is al eens iemand per ongeluk in gaan staan’, lacht Saskia.

Escapekist

De escaperooms kunnen tegelijk worden gedaan en ook in combinatie met de escapekist De Watergeus. Deze kist bevat allerlei puzzels en het is voor de deelnemers de uitdaging om binnen een uur alle puzzels op te lossen, om vervolgens samen de overwinning te vieren.

Grotere groepen draaien de escaperooms en -kist in verschillende rondes en op die manier ontstaat er een echte competitie. Uiteraard kan dit ook worden gecombineerd met bowlen, waar de Ducdalf van oudsher om bekend staat.

Bowlen wordt vaak gecombineerd met gourmetten, een buffet of à la carte in een arrangement. ‘Mensen willen vaak ook iets leuks doen als ze gaan eten. Wij bieden daarin volop mogelijkheden. We hebben een goede, modern ingerichte keuken die veel aankan.’

En wie graag zelf wil koken met collega’s, familie of vrienden, is hier ook aan het goede adres. In de Kookstudio kan er onder leiding van een chef-kok een drie- of viergangenmenu worden bereid en kunnen gasten lekker hun eigen biertje tappen. ‘Ook dit kan weer worden gecombineerd met bowlen of de escaperooms. Elke partij is een feest op maat.’

www.deducdalf.nl