Op cruise door Noordoostpolder met Sproet

Emmeloord - Theater Collectief Sproet brengt in april de voorstelling Vogelvlucht, waarbij het gezelschap varend van dorp naar dorp trekt in de Noordoostpolder.

‘We maken een cruise’, zeggen Joos Vos uit Bant, Marian Henselmans uit Luttelgeest en Alice Hulsebosch uit Tollebeek in koor. Sproet zorgt al sinds 1984 voor verrassende voorstellingen. ‘We houden van locatietheater. We waren al een paar keer in het Kuinderbos en bij de Burcht. Zulke locaties zijn spannend en zorgen voor extra sfeer. Het is ook steeds weer een extra uitdaging’, zegt Vos over het reizend gezelschap. ‘Maar je haalt jezelf wel wat op de hals’, verzucht hij.

Vogelvlucht

In de beginjaren waren er jaarlijks voorstellingen, maar de laatste tijd is er eens in de drie jaar een groot project. De voorstelling die nu op stapel staat, stond al jaren op het verlanglijstje, maar bij gebrek aan een varend theaterschip was het er nog niet van gekomen, legt Vos uit. Vorig jaar ontdekte Sproet echter het Theaterskip Bald’r in Earnewâld en kon het gedroomde stuk ‘Vogelvlucht’ uitgevoerd worden. Het varende theaterschip is voor de gelegenheid ‘Kraanvogel’ gedoopt.

De theateravonden beginnen op de vaste wal in het dorp waar de Kraanvogel heeft aangemeerd. De eerste avond is op 5 april in Rutten. ‘De bezoekers worden opgewacht door een gids, die ze na een korte excursie naar het schip leidt. Daarbij bijgestaan door een lokale gids, zoals dat ook met cruisegezelschappen gaat. Die hebben een gids aan boord en op alle locaties een lokale expert die interessante dingen vertelt’, legt Marian uit. Het wordt een cruise door de polder. Er kunnen maximaal 90 mensen mee op reis, vanwege de capaciteit van het theaterschip. Eenmaal aan boord krijgen de reizigers een cultureel programma voorgeschoteld. ‘Heel gevarieerd met muziek, dans, toneel en cabaret en ook beslist veel humor’, gaat Alice verder.

Low-budget cruise

De drie benadrukken dat er in alle dorpen hetzelfde stuk gespeeld wordt. ‘Er gingen wat geruchten dat dat niet zo zou zijn, maar dat is niet het geval’, verduidelijkt het trio. Het bijzondere van de cruise door de polder is, is dat het een cruise voor de gewone man is. ‘Een low-budget cruise. Bij ons kan de gewone man mee. Iedereen komt zoals ie is.’ Het is beslist geen polderrevue stellen de drie, wel passeert er de nodige geschiedenis. ‘Maar het is allemaal net wat anders.

Sinds vorig jaar november wordt druk gerepeteerd in de schuur van Vos aan het Schoterpad in Bant. ‘We hebben het toneel in de boot nagebouwd. Het moet allemaal op een kleine ruimte plaatsvinden.’ De teksten voor Vogelvlucht zijn geschreven door Joos, Marian en Alice en Mariëlle Offenberg, Marieke Rood, Marcel Kroes en Dick Hulsebosch. De spelers zijn Hessel Boekema, Titus Jansen, Jacqueline Ottink, Marlies Orsel, Margo Buijsse, Michelle Wiegmink, Jeroen Algra, Anko Bos en Alice en Dick Hulsebosch. De muziek wordt verzorgd door Marcel Kroes en de backing vocals bestaan uit: Mariëlle Offenberg, Karin van Meerlant, Jacqueline Huver en Hanneke Bootsma.

Vijftien voorstellingen

In totaal zijn er vijftien voorstellingen te beginnen op 5 april in Rutten en op 17 april eindigt de cruise in Nagele. Met name de voorstelling in Marknesse zorgde voor de nodige kopzorgen, nu de Marknesserbrug dan nog niet klaar is. ‘Dat betekent dat we een dag moeten omvaren. Dat kost veel tijd, maar gelukkig zit er een dag tussen de voorstelling in Creil en die in Marknesse’, zegt Vos.

Voor de voorstellingen zijn nog kaarten beschikbaar. Voor nadere informatie en kaartjes kijk op www.sproettheater.nl. De entreekaarten kosten 20 euro.

Cees Walinga