Stormvloedkering Ramspol sluit voor tweede keer in week

Ens - Rijkswaterstaat sluit vanmiddag rond 16.50 uur opnieuw de Stormvloedkering Ramspol bij Kampen, om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer.

Het water staat net als afgelopen maandag te hoog, er is sprake van een sterke noordwestenwind en een stroming landinwaarts. Het Ramsdiep wordt vandaag rond 15.00 uur gestremd voor de scheepvaartverkeer.

Het stormachtige weer met zeer zware windstoten en neerslag waar Nederland de laatste dagen mee te maken heeft, zorgt voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden rond het IJsselmeer. De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam, die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit, daarmee een korte onderbreking in de doorstroming veroorzaakt en de veiligheid van het achterland waarborgt.

 

Sluiting

Rond 16.50 uur start de sluiting van de opblaasbare kering zodat deze rond 17:30 uur geheel in werking is. De kering wordt naar verwachting vanavond weer neergelaten om het water uit het achterland van het Zwart Meer weer vrij baan te geven.

 

Scheepvaart

Het Ramsdiep (tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer) wordt vandaag rond 15.00 uur gestremd voor het scheepvaartverkeer in verband met de sluiting. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen (berichten aan de scheepvaart en de marifoon) geïnformeerd over de stremming en wanneer deze wordt opgeheven. Dit is naar verwachting vrijdagochtend 15 maart rond 09.00 uur.

Stormvloedkering

De stormvloedkering Ramspol is één van de 5 stormvloedkeringen in Nederland. Rijkswaterstaat beheert en onderhoudt deze kering, gelegen tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer. Bij stormen waarbij het waterpeil stijgt tot een hoogte van 50 cm boven NAP, sluit de stormvloedkering geheel automatisch en beschermd zo het achterland.