‘Rijdende wekkers zonder snooze-knop’

Vollenhove - Het duurt nog anderhalve maand totdat het moment daar is, maar in Vollenhove zijn jongeren al druk bezig met de voorbereidingen op luilaknacht.

Brommernacht is een jarenlange traditie in de regio. Jongeren rijden in de nacht van Koningsdag met bewerkte bromfietsen door het dorp. Alles wordt uit de kast gehaald om de brommers en scooters zoveel mogelijk lawaai te laten maken. ‘Rondrijdende wekkers die je niet uit kan drukken’, omschrijft Gerald Zandbergen (24) lachend.

Van kinds af aan gefascineerd

Zandbergen is één van de touwtrekkers van de Venose editie. ‘Gesprekken voeren met de politie en zorgen dat alle (nieuwe) rijders op de hoogte zijn van regels’, vat hij kort samen. ‘Van kinds af aan ben ik er al druk mee. Vroeger woonden wij in Sint Jansklooster naast café René, hier kwamen de brommers voorbij en ik zat ’s nachts voor het raam: kijken naar de brommers die voorbij scheurden’.

Op zijn zestiende deed hij voor de eerste keer mee aan de brommernacht, op een oud Puchje. ‘Toen waren er buiten de verkeersregels om geen afspraken. Dat zorgde er uiteindelijk ook voor dat mensen gingen klagen bij de belangenvereniging. Om te voorkomen dat de overheid de brommernacht in de ban zou doen ben ik destijds om tafel gegaan met de politie. We hebben afgesproken om alleen tussen 04.00 en 7.30 uur te rijden. Daarnaast heeft de politie destijds een decibelwedstrijd geïntroduceerd. Agenten komen langs met een decibelmeter om vervolgens een beker uit te reiken aan de rijder met het hardste gebrom’, legt Zandbergen uit.

Zijn woning aan de Bisschopstraat staat momenteel in de steigers: ‘Ik hoop komend zomer klaar te zijn.’ Ondertussen staan de werkzaamheden in het huis op een laag pitje. De brommer in de schuur krijgt alle aandacht. Zandbergen is titelverdediger van de decibelwedstrijd. ‘Vorig jaar had ik 136,9 decibel, een record. Vergelijkbaar met een opstijgende straaljager’, vertelt Zandbergen trots. Op Marktplaats kocht hij een antieke tuba. ‘De slijptol d’r in en je hebt een mooi verlengstuk voor de uitlaat. Laat het de voormalige eigenaar niet horen’, lacht de hobbyist.

Vriendin is concurrente

Ook zijn vriendin Margrietha stapt dit jaar op de brommer. ‘Dat wordt nog wel een concurrente voor de decibelwedstijd’, stelt Zandbergen vast. Om de titel te verdedigen is het de komende maand een kwestie van knutselen aan de brommer. ‘Niet iedereen is zo fanatiek als ik hoor. Sommige jongens gaan pas een avond van tevoren sleutelen aan de uitlaat’.

Instagram

Zandbergen heeft ook een pagina opgericht via Instagram (Decibelbikes). Via dit socialmedia-account deelt hij foto’s en filmpjes met zijn volgers. ‘Op deze manier kunnen we ook in contact komen met deelnemers van andere brommernachten. Niet alleen uit Zwartewaterland en Staphorst, maar ook uit andere delen van het land zoals Urk, Barneveld, Oud Beijerland en Vlieland. Op die manier kom je erachter dat ze het daar heel anders aanpakken. Op Vlieland doen ze het bijvoorbeeld op Oudejaarsavond. In het Westen rijden ze meestal een vaste route door verschillende dorpen, ze komen dus maar één keer langs. Erg leuk om ervaringen, foto’s en filmpjes met elkaar te delen’, zegt Gerald.

Nu is het een kwestie van sleutelen en wachten tot het moment suprême: 27 april. Na afloop van de brommernacht schuiven de deelnemers aan bij café De Doppe voor een gezamenlijk ontbijt. Ook dat hoort erbij: gezelligheid en saamhorigheid.