Urker vrouwen bevallen vaak in Sneek

Urk - In het Sneker Antoniusziekenhuis werden sinds het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen 46 Urker baby’s geboren.

Dit betekent dat de meeste Urker vrouwen voor Sneek kiezen, blijkt uit een rapportage van het ministerie voor Medische Zorg. Zij telde het aantal bevallingen – honderd stuks – in de laatste drie maanden van vorig jaar. Vier baby’s werden geboren in Tjongerschans Heerenveen en 14 in Isala Zwolle.

Ambulanceritten

Het ministerie rapporteerde ook de ambulanceritten en daaruit bleek dat de snelste ambulancerit 50 minuten duurde en de minst snelle liefst 120 minuten. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg liet in een reactie weten dat er geen sprake was van onverantwoorde overschrijdingen. De aanrijtijden van de ambulance voldoen volgens hem aan de prestatienorm.

Opvallend is ook het hoge aantal thuisbevallingen op Urk dat op 26 procent ligt. De hoge werkdruk bij verloskundigen en het ambulancepersoneel baart wel zorgen. De verloskundigenpraktijk op Urk telt drie fulltime vacatures.

Gezond

In opdracht van de Tweede Kamer maakte het ministerie een vergelijking van de gezondheid van de polderbewoners met die in omringende gemeenten. De nieuwe clientèle van het Antonius in Sneek (Urk, Noordoostpolder) is gezonder of even gezond als die in Súdwest-Fryslân. Voor klinische zorg zijn polderbewoners door het bankroet 10 tot 30 minuten extra reistijd kwijt. Lelystedelingen zijn het slechtste af.