Lieke uit Espel was voor Edukans in Malawi

Espel - Lieke Geschiere uit Espel, leerlinge van het Zuyderzee Lyceum in Emmeloord, ging eind februari voor Edukans naar Malawi. In deze krant doet ze verslag van haar reis.

‘Sinds 2002 zijn dankzij Edukans zo’n 1,8 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden voor meerdere jaren naar school gegaan. Ik, Lieke Geschiere, mocht het werk dat Edukans verricht van dichtbij meemaken: een heel bijzondere ervaring. Donderdag 21 februari was het dan zover. Samen met een leuke groep middelbare scholieren, docenten en begeleiders, vanuit heel Nederland, ga ik naar Malawi. Het is een reis van 10 dagen waarin ik de cultuur, het onderwijs en de maatschappelijke problemen van Malawi leer kennen.

Als welkom dansen en zingen vrouwen uit het dorp voor ons, het zijn hele warme en vrolijke mensen. Ik word rondgeleid door het dorp en zie de school waar ik de hele week heen ga. Ik merk al gelijk dat armoede het grootste probleem is in Malawi, zoals bij het kerk- en huisbezoek. Ze hebben geen tv, banken of een keuken. Ze zitten op matjes, koken buiten op een soort van kampvuurtje en kinderen lopen in kleding met gaten.

Blanke mensen

In een wijk op 5 kilometer afstand van de school gaan maar twee kinderen van de tweehonderd huishoudens naar school: veel te weinig! Ik merk dan ook dat ze weinig wereldkennis hebben: wij zijn de eerste blanke mensen die ze hebben gezien. De kinderen lopen overal met ons mee, ze proberen me aan te raken en elke dag als we het dorp in komen met de bus, rennen er honderden kinderen achter de bus aan die ‘azungu (blanke mensen)’ roepen.

Voor ons project ga ik met Malawiaanse leerlingen in gesprek over ‘life skills’. Hierbij horen onderwerpen zoals het bespreekbaar maken van tienerzwangerschappen, gelijke rechten tussen jongens en meisjes en seksualiteit. Ik merk dat er nog veel problemen zijn in Malawi die in Nederland al lang geen rol meer spelen. Als meisjes een rokje boven de knieën dragen en verkracht worden dan is het hun eigen schuld. Meisjes kunnen geen condooms kopen, want dan worden ze gezien als prostituee.

Homoseksualiteit geen optie

De mannen werken en de vrouwen zorgen voor het huishouden. Homoseksualiteit is geen optie, want dan moet je voor de rechter komen. Het is belangrijk dat meisjes dezelfde rechten als jongens krijgen en ook een goede toekomst kunnen opbouwen. Ik als meisje mag dan ook van geluk spreken dat ik in Nederland ben opgegroeid.

Na het bespreken van de problemen, hebben we eind van de week geprotesteerd. Samen met de Malawiaanse buddy’s zijn we naar de stad Blantyre gegaan en riepen onze slogans door de straten. We werden begeleid door de politie, legerofficieren en een karavaan van de nationale media die het verkeer voor ons stopten met legerauto’s. Daarnaast hebben we zelfs een interview gehouden met de minister van onderwijs van Malawi.

Minister van Onderwijs

Ik doe ook mee aan lessen. Waar ze in Nederland al zeuren over grote klassen van 30, zitten hier 90 kinderen in een net zo groot lokaal. Ik ben naar een middelbare school geweest. Hier moeten de leerlingen wel zelf een bijdrage leveren, dus hebben ze wel tafels en stoelen, maar alles zit volgepropt.

Door Edukans is er al zoveel verbetering gekomen in het onderwijs en gelijke kansen voor meisjes. Ze zijn er nog lang niet en daarom ga ik als ambassadrice voor het Zuyderzee Lyceum acties houden om geld op te halen. Donaties zijn nog steeds van harte welkom.’

https://zuyderzee-emmeloord.inactievooredukans.nl

Lieke Geschiere