Opnieuw massale politiecontroles op Urk, meerdere aanhoudingen

Urk - De politie en gemeente op Urk zijn vrijdag 15 maart extra waakzaam. Er zou sprake zijn van dreigingen. Via sociale media werden vele berichten geplaatst door mensen uit het hele land die verhaal willen komen halen na de ongeregeldheden afgelopen week.

Met name Marokkanen willen vrijdagavond naar het vissersdorp toekomen om het ‘uit te vechten’. Ze noemen het ook wel de Slag om Urk. Het dorp zelf is momenteel nog rustig, wel patrouilleren agenten.

Urk is vrijdagaond hermetisch afgezet. Veel agenten controleren voor de vierde avond op rij al het verkeer wat het dorp in wil. Bij verdachte omstandigheden grijpt de politie direct in. Ongeveer een tiental voertuigen zijn al weggestuurd, omdat zij geen geldige reden hadden om het dorp in te gaan. Volgens de politie zijn ook twee aanhoudingen verricht.

Afgelopen week was Urk in rep en roer vanwege een geëscaleerde ruzie tussen twee plaatsgenoten, waaronder de 18-jarige Soufyan. Maandagavond gingen zo’n 100 man de straat op waarbij de familie van Soufyan in hun huis werd belaagd. De politie hield in totaal vijf personen aan, ook tijdens controles na de ongeregeldheden. Inmiddels is iedereen weer vrijgelaten. Drie van hen zijn nog wel verdacht en moeten in juni voor de rechter verschijnen, aldus het Openbaar Ministerie. De andere twee verdachten kregen een boete.