Achttien schepen van start in 22ste editie van de Mattenschippersrace in Blokzijl

Na twee jaar van afwezigheid kan de Mattenschippersrace zaterdag 23 april weer plaatsvinden.

Na twee jaar van afwezigheid kan de Mattenschippersrace zaterdag 23 april weer plaatsvinden. Foto organisatie

Blokzijl - In Blokzijl start zaterdag 23 april de Mattenschippersrace. Zeilende vrachtschepen racen door de Kop van Overijssel waarbij ze de vaart erin houden met jagen, zeilen, bomen of roeien.

Voor de 22ste editie van de wedstrijd hebben zich inmiddels 13 tjalken en skûtsjes en 5 punters ingeschreven. Afhankelijk van de windrichting varen de schepen met de klok mee of juist er tegenin. Met de klok mee wordt er gestart aan de oostkant van de sluis en gaat de route vervolgens via het Giethoornse Meer, de Blauwe Hand en Beukerssluis naar Zwartsluis.

Daar moeten de schippers een mat ophalen en die naar Blokzijl brengen via Genemuiden, Kadoelen en Vollenhove. De start is altijd een spektakel. De zwaarste schepen starten rond 8 uur ’s ochtends, gevolgd door de lichtere schepen om 9.45 uur. Tussendoor starten de punters die een eigen race varen. Die voert onder andere door de Arembergergracht.

Mat

De mat staat symbool voor de matten die eind 19de eeuw vanuit Blokzijl langs de hele Zuiderzee werden verkocht door mattenschippers. Eén van die schippers was een Nekeman, een voorvader van sponsor Lens Nekeman van Interfloor. Hij steunt de race al vele jaren.

Op vrijdagavond 22 april is er schipperspalaver bij Café Van Ens in Blokzijl met de loting van de start. De prijsuitreiking is de volgende dag op hetzelfde adres om ca. 21.00 uur.

Nieuw dit jaar is ook dat de race live te volgen is op internet via deze link .