Apollo Ensemble combineert muziek van Bach en Obrecht

Het Apollo Ensemble. Foto: Anne Meyer

Het bekende Apollo Ensemble komt weer met een bijzonder programma naar De Hoeksteen aan de Nagelerstraat 2 in Emmeloord. Zaterdag 19 november om 15.00 uur voert het gezelschap daar werken uit van de achttiende eeuwse componist Johann Sebastian Bach en van Jacob Obrecht, een beroemde Nederlandse componist die leefde rond 1500.

Het wordt een afwisselend programma, met zowel feestelijke muziek voor zangers en instrumenten, als ingetogen gedeeltes die alleen door de vier zangers worden uitgevoerd.

Vier kleine missen

Bach schreef vier kleine missen, die bestaan uit een kyrie en gloria. Ze kregen de bijnaam ‘Lutherse mis’. Twee van deze missen staan op het komende concertprogramma van het Apollo Ensemble.

Het concert begint met de mis in G, gezongen door een solistenkwartet, bestaande uit Tanja Obalski (sopraan), Oscar Verhaar (countertenor), Adriaan de Koster (tenor) en Michiel Meijer (bariton).

Heel populair lied

Het instrumentaal ensemble bestaat uit strijkers, hobo’s, fagot en orgel. Daarna zingt het kwartet het kyrie en gloria uit de ‘Missa l’homme armé’. ‘L’homme armé’ was in de late middeleeuwen een heel populair lied dat iedereen kende en Obrecht verwerkte de melodie in zijn mis.

Na de pauze volgt dan de tweede mis van Johann Sebastian Bach. Bach pakt daarin nog meer uit en voegt aan de bezetting twee natuurhoorns toe.

Aan de zaal of online

Kaarten kunnen aan de zaal gekocht worden of vooraf via de website www.apollo-ensemble.nl . Kinderen tot en met 18 jaar hebben gratis toegang.

Nieuws

menu