Ontdek de magische mannenvriendschap in 'De acht bergen'

Beeld uit 'De acht bergen'. Foto: Filmdepot

Filmhuis Emmeloord vertoont woensdag 1 februari om 20.00 uur de film ‘De acht bergen’ van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch in bioscoop Movieskoop in Emmeloord.

‘De acht bergen’ is een melancholiek drama over een mannenvriendschap. Hun leven lang blijven de twee mannen bevriend, al zijn er onderweg wel veel pieken en dalen. De film is gebaseerd op de Italiaanse bestseller ‘Le otto montagne’ van Paolo Cognetti.

Bedachtzaam en ingetogen

Het verhaal is bedachtzaam en ingetogen geregisseerd door het Vlaamse filmersechtpaar Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch. Tegen het decor van een schilderachtig berglandschap voedt de film een verlangen dat we allemaal kennen, een verlangen naar een plek op aarde waar rust en vanzelfsprekendheid heerst. Een plek zonder verplichtingen.

Het beeldformaat van de film is vierkant, wat past bij de beperkingen die Bruno zichzelf oplegt. Hij ziet zichzelf als een boom: oersterk op de plaats waar hij opgroeit, maar zwak wanneer hij wordt verplaatst. Pietro is de zoekende van de twee. Nadat ze elkaar twintig jaar niet hebben gezien, bloeit de mannenvriendschap weer op.

Meditatieve bergwandeling

De film heeft een traag tempo, waardoor die soms aanvoelt als een meditatieve bergwandeling. Zo’n wandeling moet je niet overhaasten, soms moet je even om je heen kijken om tot inzicht te komen.

Nieuws

menu