Gratis naar het museum op Schokland tijdens de Open Monumentendagen. Oud schrift onthult gemakken en ongemakken jonge polder.

Te voet naar Schokland Foto Museum Schokland

Schokland - Museum Schokland is dit weekeinde tijdens de Open Monumentendagen van 11.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken. Er zijn gratis rondleidingen en in de Museumkerk worden Polygoonjournaals over de Noordoostpolder vertoond. Daarnaast publiceert Museum Schokland een opmerkelijk document.

In 1941 onderzocht de jonge wetenschapper Ingvar Kristensen de natuurontwikkeling in de nieuwe Noordoostpolder. Hij bezocht enkele malen Schokland. Zijn belevenissen tekende hij op in een schrift. Op scherpzinnige wijze en soms met een kwinkslag wordt daarin verslag gedaan van de gemakken en ongemakken die hij in de polder ondervond. Dit document geeft een unieke kijk in de allerjongste geschiedenis van de Noordoostpolder. Om die reden is dit schrift gratis te downloaden vanaf de website van Museum Schokland.

Polygoonjournaals

Komend weekeinde wordt een unieke compilatie vertoond van historische Polygoonjournaals over de Noordoostpolder in de periode van 1941 tot 1980. Daarnaast zijn de KinderKunstRoute ‘…of je mammoetworst lust?’ én de tentoonstelling ‘Vier seizoenen en meer werk’ van Renze Koenes gratis te bewonderen.

80 jaar Noordoostpolder

80 jaar geleden, in 1942, viel de Noordoostpolder droog. De gemalen hadden hun werk gedaan: het water was weggemalen. Schokland en Urk waren hiermee eiland-af. Vanuit het hele land kwamen arbeiders naar de jonge polder. Tussen het hoog opschietende riet werd de polder klaargemaakt voor bebouwing en bewoning. Boeren, onderworpen aan een strenge selectie, brachten het land in cultuur. Inmiddels wordt de polder bewoond door de derde en vierde generatie pioniers. Museum Schokland vertelt het verhaal van de eerste jaren in de nieuwe Noordoostpolder.

museumschokland.nl

Nieuws

menu