Ontdek de magische echo's tussen het werk van Janine van Zeeland en Eppie Dam in Museum Nagele

Het schilderij 'Witte reiger' van Janine van Zeeland. Foto: Museum Nagele

Schilder Janine van Zeeland zal opnieuw aanwezig zijn in Museum Nagele om haar publiek te ontmoeten, nu op zaterdag 4 februari van 13.00 tot 17.00 uur. De kunstenares exposeert samen met dichter Eppie Dam in Museum Nagele. De titel van de expositie is ‘Een dier is ook maar een mens’.

De schilder over haar werkwijze: ‘Ik bespied de haas die al uren in mijn buurt zit. Ik weet dat hij mij ook ziet, al laten we dat beide niet merken. Intussen een schets maken. Of een foto. In het schilderij wil ik de sfeer van dat moment weer oproepen.’

Diepere lading

De gedichten van Eppie Dam geven een diepere lading aan de schilderijen. ‘Janines dieren leven in hun eigen wereld, die tegelijk mijn wereld is. Ze vertellen hun verhaal, vaak in eenzaamheid of van elkaar vervreemd, maar ik zie ook humor en voel soms ontroering. Daarbij is haar kleurbehandeling uitdagend en verrassend.’

De kraai wil van zijn zwarte imago af, de mol zoekt het hogerop, een mug houdt ons een spiegel voor. Veel aspecten van het leven passeren de revue, van geboorte tot dood en al het geworstel ertussenin. Wie weet moet ik er maar aan wennen / Die wereld tussen jou en mij.

Dieren in hun eigen wereld, geobserveerd en gevangen in schilderijen, een stem gegeven in vormvaste gedichten. Raakvlakken met de dierenverhalen van Anton Koolhaas (1912-1992), door hen beiden bewonderd, zijn zeker te ontdekken.

Bij de expositie is een fraai vormgegeven boek te koop. De expositie ‘Een dier is ook maar mens’ is nog te zien in Museum Nagele tot en met 26 februari, evenals de foto-expositie over het herbestemmen van kerken ‘De Kerk van Morgen’.

Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Zie voor meer informatie www.museumnagele.nl

Nieuws

menu