Jubileumexposities in Museum Nagele

De St. Isidoruskerk. Foto: Collectie Instituut voor Christelijk Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen

Museum Nagele viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Een mijlpaal om bij stil te staan. Van donderdag 2 maart tot en met zondag 28 mei zijn er in het museum twee exposities te bezichtigen in het teken van het jubileum.

In de expositie ‘Een kerk als publiekstrekker - toen en nu’ wordt het verhaal belicht van de herbestemming van de Sint Isidorus kerk naar Museum Nagele. De herbestemming van kerken is een actueel thema in Nederland.

Impact sluiting

De architectuur, het oorspronkelijke gebruik en ook de impact van de sluiting op de parochianen komen aan de orde. Verder zijn er foto’s te zien van de ontmanteling en de herinrichting van het kerkgebouw; tientallen vrijwilligers uit Nagele en omgeving zijn actief geweest om de herbestemming van kerk naar museum te realiseren. De expositie is een terugblik en een uiting van waardering voor een bijzonder burgerinitiatief.

De expositie is mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert het meedoen aan cultuur.

Nabalia

De Nabalia (Tacitus, ‘Historiae’) stroomde mogelijk op de plek waar nu Nagele ligt. Het poëtisch klinkende woord ligt in de dorpsnaam besloten. Het modernste dorp van Noordoostpolder met de oudst overgeleverde naam.

llse Brul, Karen Lok en Milly Betten laten een speciale tentoonstelling zien. Om het 25-jarig jubileum van Museum Nagele te vieren staat bij hen Nagele centraal. De kunstenaressen tonen geïnspireerde verbeeldingen van dorp en omgeving waarin veel te herkennen en te beleven is. Ook in deze eigenzinnige abstractie en figuratie is het een feest om naar te kijken.

Verschillende elementen

Ilse Brul maakte schilderijen over Nagele en haar omgeving en Karen Lok heeft haar inspiratie gehaald uit verschillende elementen: water, mensen en gebouwen in Nagele. Milly Betten heeft een groot olieverfschilderij gemaakt, speciaal voor deze expositie in Nagele. Een schilderij waarop veel te zien is.

De exposanten verzorgen donderdag 2 maart om 16.00 uur een inleiding bij hun werk. Ook is er een preview van de expositie. Inloop vanaf 15.30 uur. Deze inleiding is voor iedereen toegankelijk, de reguliere entreeregeling is van toepassing.

Opening voor genodigden

Zondag 5 maart is de opening voor genodigden. Gebiedsregisseur/dichter Bart Budding verzorgt een inleiding.

Museum Nagele is geopend van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie staat op de website van Museum Nagele.

Nieuws

menu