Leven om te sterven bij Filmhuis Emmeloord

Beeld uit 'Plus que jamais'. Persfoto

Filmhuis Emmeloord toont op woensdag 11 januari een aangrijpende film over een heftig thema. De terminaal zieke Hélène wordt in ‘Plus que jamais’ geconfronteerd met haar eindigheid. Haar vriend klampt zich vast aan de laatste mogelijkheid van een levensreddende operatie. Weten ze elkaar vast te houden?

De Duits-Frans-Iraanse cineast Emily Atef heeft het intense relaas subtiel verfilmd. Waardoor de film niet alleen over de dood, maar vooral over de liefde gaat. Plus que jamais bevat volgens De Volkskrant bovendien de mooiste liefdesscène van het filmseizoen

Hoofdrolspeler Vicky Krieps speelt de zieke Hélène. Zij was dit seizoen al twee keer eerder te zien in het filmhuis. (Corsage en Bergman Island) Krieps is nu eenmaal volgens menig recensent een van de beste actrices van het moment.

De film speelt zich grotendeels af in de afgelegen Noorse natuur, waar je een heuvel moet beklimmen voor een beetje internetbereik. Hélène moet het laatste stuk van haar leven alleen door, heeft ze besloten – tot woede van haar vriend (Gespeeld door Gaspard Ulliel. Het is de laatste film die hij voltooide voor hij begin vorig jaar om het leven kwam bij een skiongeluk.)

Plus que jamais laat je van tijd tot letterlijk naar adem happen. Tegelijkertijd wordt voortdurend een enorm sterke wilskracht blootgelegd. De wil om te leven, maar ook de kracht om te sterven.

Nieuws

menu