Urker mannenkoren zingen samen op Urkerdag voor Stichting Ik was een vreemdeling

De Urkerdag wordt traditioneel afgesloten met een concert in een volle Bethelkerk.

De Urkerdag wordt traditioneel afgesloten met een concert in een volle Bethelkerk. Archieffoto: Jelle ten Napel

Twee grote mannenkoren van Urk, ‘Hallelujah’ en ‘Crescendo’, treden zaterdag 27 mei samen op in de historische Bethelkerk. Voor de 29e keer verzorgen de koren dan de feestelijke afsluiting van de Urkerdag. Op deze dag zetten de Urkers elk jaar hun eigen klederdracht en dorpsgeschiedenis in het zonnetje.

Het Urkerdagconcert begint om 18.30 uur en zal ongeveer vijf kwartier in beslag nemen. Naast koorzang staat er ook samenzang op het programma. De Bethelkerk staat middenin oud-Urk, vlakbij de vuurtoren. De toegang is vrij. Wel is er een collecte voor een goed doel.

Dit jaar is de opbrengst bestemd voor het werk van de Stichting Ik was een vreemdeling. Deze door Urkers opgerichte organisatie wil er zijn voor vluchtelingen. De vrijwilligers bezoeken vluchtelingen, begeleiden hen en bieden hulp. Leidend voor het werk is de Bijbel, het Woord van God, en speciaal daarin de oproep van Jezus: “Ik was een vreemdeling en gij hebt Mij geherbergd.” Voorzitter Krijn de Jong zal kort iets over het werk van de stichting vertellen.

Sinds 1994 sluiten het Urker Mannenkoor “Hallelujah” en het Christelijk Urker Visserskoor “Crescendo” de Urkerdag af met een mini-concert in de Bethelkerk. Wegens ziekte van dirigent Bert Moll wordt “Hallelujah” deze keer gedirigeerd door Jacob de Vries. “Crescendo” staat onder leiding van Louwe Kramer.

De twee oudste koren van Urk, respectievelijk opgericht in 1897 en 1953, spelen een belangrijke rol bij het instandhouden van de prachtige klederdracht. Elk jaar weer is de kerk helemaal gevuld, met Urkers en met gasten van buiten. De koren raden het publiek daarom aan vooral op tijd te komen.

‘Crescendo’ en ‘Hallelujah’ zingen zaterdag 27 mei eerst apart enkele liederen. Daarna stellen de mannen zich samen op en sluiten ze als één groot koor het Urkerdagconcert af. Het orgel wordt deze avond bespeeld door Harry Hamer.