Wrang-komisch eilanddrama bij Filmhuis Emmeloord

Colin Farrell en Brendan Gleeson in de film 'The Banshees of Inisherin'. Foto: Searchlight Pictures

Filmhuis Emmeloord toont woensdag 1 maart om 20.00 uur ‘The Banshees of Inisherin’. De film gaat over twee vrienden op een fictief Iers eilandje. Ze lijden een gemoedelijk leven tot een van hen de vriendschap plotseling opzegt. De voor negen Oscars genomineerde film won al een Golden Globe.

Regisseur Martin McDonagh maakte veel indruk met ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’. Deze film is een waardige opvolger, even wrang-komisch, en even goed. Het ingetogen samenspel van Collin Farrell (die ook een Golden Globe won als acteur) en Brendan Gleeson is fantastisch.

Vingers afknippen

De ene vriend, Pádraic, weigert de breuk met zijn vriend Colm te accepteren. Zelfs wanneer die dreigt zijn eigen vingers af te knippen als Pádraic hem blijft lastigvallen. Colm blijkt met een diepe existentiële crisis te worstelen.

Gedurende de film breidt de eenzaamheid zich als een olievlek uit over het eiland. Toch verliest het aangrijpende The Banshees of Inisherin, bijzonder kalm en droef tegelijk, nooit zijn rust. Alsof de vergeefsheid van alles bij voorbaat vaststaat.

Nieuws

menu