Damwâldster schiet plaatsgenoot in de nek: vier jaar cel

De rechtbank in Leeuwarden heeft een 58-jarige Damwâldster die op 15 september een plaatsgenoot in de nek schoot, veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, meldt Leeuwarder Courant.

De rechtbank acht poging doodslag bewezen, maar vindt wel dat dit de verdachte verminderd toe te rekenen is, onder meer omdat de man zwakbegaafd is. Desondanks rechtvaardigt de ernst van het feit volgens de rechtbank een aanzienlijke celstraf. De officier van justitie eiste twee weken geleden nog een celstraf van zes jaar.

De raadsvrouw van de verdachte deed een beroep op noodweer omdat haar cliënt door zijn opponent werd geslagen met een ijzeren staaf, maar daar gaat de rechtbank niet in mee. Uit onder meer de camerabeelden blijkt, aldus het vonnis, dat de verdachte de confrontatie zocht met een vuurwapen in zijn hand. ,,Het slachtoffer was gerechtigd om zich te verdedigen.’’ Het 68-jarige slachtoffer raakte ernstig gewond. De kogel is nog steeds niet uit zijn nek verwijderd.


Auteur

sanne.oving