Abseilen van toren Bantsiliek spekt kas

BANT

Abseilen van de toren van de Bantsiliek in Bant. Het is een van de manieren waarop de exploitatiecommissie van deze kerk geld weet te genereren om het gebouw te onderhouden.

Jasper Sweere van De Strandhoeve in Marknesse/Blokzijl is enthousiast over de insteek van de Bantsiliek. “Voor deelnemers is het heel leuk om van een gebouw te abseilen. Dat geeft een extra dimensie aan deze activiteit. Mensen kunnen abseilen van de eigen klimwanden van De Strandhoeve, maar het is ook leuk om dat op locatie te doen.” De Bantsiliek is in 2004 in eigendom gekomen van Protestantse Gemeente Bant. De voormalige katholieke kerk is met respect voor de geschiedenis verbouwd tot multifunctioneel gebouw. Het is daarmee geschikt gemaakt voor een kerkdienst, maar ook voor vergadering, beurs, theater en muzikale activiteiten. Herma Ronda is voorzitter van de exploitatiecommissie van de Bantsiliek. “Naast de gangbare invulling van activiteiten hebben we regelmatig bedrijven over de vloer voor een productpresentatie of bedrijfsfeest. Zij huren dan de ruimte en schakelen bijvoorbeeld een cateraar in voor een hapje en een drankje. En natuurlijk wordt de Bantsiliek veel gebruikt als trouwlocatie, zowel voor het kerkelijk als het burgerlijk huwelijk. Bij de verhuur gaat het ons niet om winst maken. Wij zijn trots op de Bantsiliek en vinden het mooi om het met anderen te delen. Door ruimte te verhuren, kunnen we de Bantsiliek behouden voor het dorp en de polder” Jasper Sweere van De Strandhoeve: ”Het abseilen van de Bantsiliek vraagt wel om extra handelingen. Wij zijn TÜV-gecertificeerd en houden strenge veiligheidseisen aan. Zo laten we deelnemers alleen met een helm op en goed gezekerd van de toren afdalen. De Bantsiliek heeft gelukkig genoeg mogelijkheden voor de zekeringen. We kunnen het gebouw ook voor een klant afhuren om er het 'Ik hou van Holland'-spel of 'De Jongens tegen De Meisjes' te doen. We vinden het leuk dat de kerk open staat voor minder gangbare huuractiviteiten om de kosten voor onderhoud te kunnen compenseren. “

Auteur

redactie