‘Een rendez-voustje met een Ajacied’

Ella Oost-Sol deed voor de 25e keer mee. Foto: Jeffrey Korte Media

Cees Dekker uit Emmeloord heeft maandagavond voor de tweede achtereenvolgende keer het Emelwerda-De Noordoostpolderdictee gewonnen. De oud-huisarts van Urk maakte 13 fouten. De 58 deelnemers maakten er gemiddeld 28,5.

Dekker sloeg zich het beste door pittige zinnen als: ‘Na een rendez-voustje met een Ajacied die al tot sint-juttemis had genegotieerd over het oprichten van een a-capellakoor voor het geteisem uit de buurt, kende de partij haar tweede lid.’

Hoe moeilijk

Het dictee dat voor de 26e keer werd gehouden in de Beurszaal van Theater ’t Voorhuys was voor het eerst gemaakt en voorgedragen door Hiske Schipper, docente Nederlands aan het Emelwerda College. Hoe moeilijk moet je het maken, vroeg ze zich af.


Toen ze haar opstel dat als thema de Provinciale Statenverkiezingen had aan Diny Verrips, die het dictee de 25 keren daarvoor maakte, mailde voor een oordeel, begreep ze dat het niet te gemakkelijk was. ‘Het is pittig,’ mailde Diny terug en dat vonden de deelnemers maandagavond ook. Dekker maakte ook vier foutjes meer dan vorig jaar. Gedeeld tweede met 14 fouten werden Gerdien van Giessen en Pieter Bosch.

Wisselbokaal

Het tweede lezersteam ging met de wisselbokaal voor beste team naar huis. In totaal streden elf teams om de hoogste eer. De leden van het winnende team maakten gemiddeld 21,5 fouten.

Ella Oost-Sol van dit lezersteam, die voor de 25e keer meedeed, nam zodoende voor het eerst een hoofdprijs mee naar huis. Ze maakte slechts 17 fouten. ‘Ik vind het iedere keer weer leuk om mee te doen. En een beetje moeilijker is ook wel leuk. Het geeft weer veel stof tot napraten.’

Het dictee

Door Hiske Schipper


De Provinciale Statenverkiezingen

1. De aartsconservatieve keel-neus-oorarts die na het bereiken van de AOW-leeftijd zich had ontpopt tot een goedgeïnformeerde ingezondenbrievenschrijver, besloot een one-issuepartij op te richten, na jaren gelobbyd te hebben voor een haute-couturewinkel die niet alleen voor de geprivilegieerde Lelystatter beschikbaar was, maar ook voor Jan Modaal.

2. Na een rendez-voustje met een Ajacied die al tot sint-juttemis had genegotieerd over het oprichten van een a-capellakoor voor het geteisem uit de buurt, kende de partij haar tweede lid.

3. De twee goochemerds hadden samen een potje getai-chied en gejeu-de-bould, oftewel gepetanquet, waarna zij het vaak goedgeïnformeerde journaille hadden gewhatsappt over hun plannen.

4. Met twee leden zou het kielekiele worden een tweederdemeerderheid te bereiken, dus vroegen zij een tirannieke adellijke amanuensis erbij, die ooit als Witte Huiswoordvoerder werd gelyncht nadat hij zijn fameuze Costa Ricaanse maîtresse had gedrogeerd met absint en syfilis had bezorgd in zijn deux-chevauxtje.

5. Zij kon als ware actievoerster het gewauwel en de jeremiaden van de heren niet langer aan en stapte naar het college van B en W, waarna zich een heuse guerrillaoorlog tegen de nieuwe partij ontpopte.

6. De commissaris van de Koning was een ex-Kamerlid dat zijn geliefde provincie naar de filistijnen zag gaan en een face-to-facegesprek wilde faciliteren over de grove grensoverschrijdende en jeroenboschachtige gedragingen van de maniakken die de politiek wilden bestormen.

7. Nadat de lijsttrekker in koelen bloede werd geliquideerd door een molotovcocktail tijdens het drinken van een vieuxtje en het nuttigen van een toastje met tzatziki, besloot de gehele partij zich terug te trekken van deelname aan de verkiezingen.

Nieuws

menu