Aardwarmteproject in Luttelgeest in gevaar

Aardwarmtesysteem van ACL in Luttelgeest. Foto ACL

Het bedrijf Hoogweg Aardwarmte is vandaag naar de Raad van State gestapt om zijn voortbestaan te redden. Dat stelde de advocaat van Hoogweg tijdens een spoedzitting bij de Raad. Ook de paprikakwekerijen van Hoogweg worden volgens de advocaat in hun voorbestaan bedreigd als het aardwarmteproject aan de Nieuwlandseweg wordt stilgelegd.

De productie van aardwarmte gaat nu nog gewoon door ondanks de vernietiging van de daarvoor vereiste vergunning door de Zwolse rechtbank. “Er is nu sprake van een illegale situatie”, aldus de voorzieningenrechter van de Raad van State. Handhavers kunnen de productie gewoon stilleggen, maar er is tot nu toe niets gebeurd.

Om dat voor te zijn heeft Hoogweg aan de Raad gevraagd om de vergunning voorlopig in stand te laten totdat de Raad de kwestie later dit jaar uitvoerig heeft onderzocht. In dat geval staan de handhavers namelijk met lege handen.

Voor de Raad van State is het de vraag of er sprake is van een urgente situatie. Staatstoezicht op de mijnen zou hier moeten handhaven. Eventueel ook de provincie Flevoland. Ze zitten allebei stil. Maar volgens de advocaat van Hoogweg kan dit zomaar veranderen en dan zijn de rapen gaar. De aardwarmte kan dan niet meer geleverd worden aan de paprikakwekers en die moeten dan voor hun verwarming duur gas aankopen.

Duurzame energie

Een mogelijke reden waarom er nog niet is gehandhaafd kan zijn dat dit energieproject van Hoogweg duurzaam is en stikstofvrij warmte levert aan de kwekerijen. Volgens de advocaat van Hoogweg staat ook de provincie Flevoland achter dit energieproject waarbij warm water uit de ondergrond wordt opgepompt en benut door de kwekers.

Toch zorgde de provincie Overijssel ervoor dat de vergunning van Hoogweg werd vernietigd. Overijssel komt namelijk op voor de bescherming van Natura 2000 gebied De Weerribben dat dichtbij ligt. Naast het warme water komt ook wat gas mee uit de ondergrond. Dat wordt ook benut door de kwekers. Maar gasverbranding kan wel het natuurgebied schaden. “We hebben er geen belang bij dat dit project wordt stilgelegd. Maar dit is een principezaak die goed moet worden geregeld”, aldus een woordvoerster van de provincie.

De Raad doet binnen twee weken uitspraak.

Nieuws

menu