Aeres Emmeloord ontvangt Sterk Techniek Onderwijs-bordjes voor aan de muur

Michel Uytewaal (l) overhandigt het STO-embleem aan Matthijs van Gaalen van Aeres VMBO Emmeloord. Hij staat voor de Farmbot.

Michel Uytewaal (l) overhandigt het STO-embleem aan Matthijs van Gaalen van Aeres VMBO Emmeloord. Hij staat voor de Farmbot. Foto Aeres

Emmeloord - Bij Aeres Emmeloord hangt sinds kort een bordje aan de muur dat de school Sterk Techniek Onderwijs biedt. Het embleem laat zien dat de school zich sterk maakt voor goed techniekonderwijs in Noordoostpolder en Urk. Ook bedrijven die in STO participeren krijgen zo’n bordje.

Dick Wever, teamleider Praktijkonderwijs Emmeloord, en Matthijs van Gaalen, teamleider van Aeres VMBO Emmeloord, ontvingen het STO-embleem uit handen van Michel Uytewaal van STO. De doelen binnen het STO richten zich op het vormgeven van een krachtige leeromgeving met moderne technieklokalen en buitenschools leren. Het werkveld rondom Aeres vraagt meer en meer om personeel in de techniek. Dat is dan ook dé motivatie van Aeres Emmeloord om leerlingen te enthousiasmeren en motiveren om voor techniek te kiezen. Dit begint al in het vmbo.

Green Future Lab

Het Green Future Lab, een nieuwe ruimte binnen Aeres, wordt ingezet als leerlab in dit project. Elke vmbo-leerling heeft hier eens per week les. En dat niet alleen, ook leerlingen van de basisscholen in de regio kunnen hier kennismaken met de verschillende vormen van techniek. Bijvoorbeeld 3D-printen, lassen, programmeren en drone vliegen.

Farmbot

Techniek is niet meer weg te denken in de moderne land- en tuinbouw. Dat past natuurlijk volledig bij Aeres. Een aantal elementen uit het werkveld komen terug in de lessen. Zo werken leerlingen bijvoorbeeld met de Farmbot, en oefenen daarmee met precisielandbouw. De Farmbot kan op plantniveau planten, bewateren en bemesten.

De website www.sto-nopurk.nl is een belangrijk platform om de bekendheid van STO in de regio Noordoostpolder en Urk verder te vergroten. Scholen kunnen via het boekingssysteem op de website stages boeken en gastlessen aanvragen. Bedrijven kondigen op de site aan wat ze voor leerlingen kunnen betekenen.