Afschuw over Urker jeugd in nazi-kleding

Burgemeester Cees van den Bos van Urk: 'Niet alleen de gemeente Urk maar de gehele gemeenschap keurt deze protestwijze volledig af' Jelle ten Napel

Urk - De gemeente Urk heeft maandag met afschuw gereageerd op de beelden van jongeren die zaterdagavond in nazi-kleding door het dorp liepen.

‘Dit gedrag is niet alleen zeer verwerpelijk en uitermate ongepast, maar ook kwetsend voor grote bevolkingsgroepen. Met deze smakeloze actie is wat gemeente Urk betreft een hele duidelijk grens overtreden’, laat ze in een reactie weten. Een kleine groep jongeren trok zaterdag in SS-uniform door het dorp om te betogen tegen de coronamaatregelen. Volgens de Stentor was daar ook een persoon bij die een Jodenster droeg en onder schot werd gehouden.

In gesprek

De gemeente Urk is in gesprek met politie en Openbaar Ministerie om een adequaat beeld te krijgen van de situatie en de betrokkenen. De gemeente wil graag in gesprek met deze jongeren over gezamenlijke verantwoording in de plaatselijke samenleving op Urk.

Burgemeester Cees van den Bos: ‘We begrijpen dat deze jongeren hun stem willen laten horen over de impact van de huidige en komende coronamaatregelen. Deze discussie vindt niet alleen in Urk maar in ons hele land plaats. We hebben echter geen begrip voor de manier waarop zij dat doen. Niet alleen de gemeente Urk maar de gehele gemeenschap keurt deze protestwijze volledig af.’

Excuusbrief

In heel Nederland is geschokt gereageerd op de beelden van Urk. ‘Het was absoluut niet de bedoeling of intentie om herinneringen wat betreft de Tweede Wereldoorlog op te wekken’, schrijven de jongeren in een excuusbrief dat Hart van Nederland toonde.

Nieuws

menu